eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Valamennyi gázszolgáltató benyújtotta árváltoztatási kérelmét - a nap legfontosabb hírei

Valamennyi, a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes gázszolgáltató benyújtotta árváltoztatási kérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz. A tájékoztatás szerint a cégek március 16-áig véglegesítik a számokat, majd a hivatal a március 22-ei héten hozza nyilvánosságra végleges döntését.

A hivatal múlt heti számítása szerint köbméterenkénti 16-17 forint gázáremelés lenne indokolt áprilistól. Korábban az MSZP azt közölte: továbbra is úgy látja, hogy nem indokolt egy esetleges gázáremelés. Szollár Domokos kormányszóvivő erre reagálva hangsúlyozta, hogy álláspontjuk világos: a szolgáltatók egyetlen indokolhatatlan fillérrel sem emelhetik az árakat. A Fidesz szerint hiteltelen az MSZP követelése, hiszen - mint írták - korábban 15-ször ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, mégis lett.

Az adóterhek mérséklését ígéri Orbán Viktor


Az adóterhek jelentős mérséklését ígérte a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének gazdaságpolitikai fórumán azt mondta: a vállalkozások adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak átlaga alá csökkentik. A volt miniszterelnök a rendezvényen megerősítette: a Fidesz 10 év alatt egymillió munkahely létrehozását tervezi. Orbán Viktor szólt arról is, hogy gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz; a Varga Mihály volt pénzügyminiszter vezetésével létrejövő testületet felhatalmazzák, hogy kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint nincs szükség tényfeltáró bizottságra, mert a költségvetés és a magyar gazdaság helyzetét mindenki megismerheti. Az MSZP hangulatkeltésnek tartja a Fidesz kezdeményezését.

Leváltották az MDF budapesti elnökét

Leváltották az MDF budapesti elnöki posztjáról Lévai Zoltánt, és párttagságát is megszüntetik. Makay Zsolt, a demokrata fórum országos választmányának elnöke azután közölte ezt, hogy Lévai Zoltán jelezte: felmondottnak tekinti az SZDSZ-szel kötött fővárosi választási megállapodást. Lévai Zoltán szerint a két párt egyik közös jelöltjét is érintő, a BKV-botrányhoz kapcsolódó hírek kárt okoznak az MDF-nek. Az SZDSZ közleményben jelezte: továbbra is érvényben van a liberális párt és az MDF fővárosi választási szövetsége.

Demszky nem tud egyetlen fillérről sem, ami a pártokhoz jutott volna

A főpolgármester nem tud egyetlen fillérről sem, ami a BKV-tól pártokhoz jutott volna. Demszky Gábor az RTL Klub híradójának nyilatkozott a BKV volt megbízott vezérigazgatójának korábbi közlésére reagálva. Hangsúlyozta: ennek kiderítése a hatóságok feladata. Balogh Zsolt a Hír Televízió Kontraszt című műsorában azt mondta: informális értesülései vannak arról, hogy a BKV-tól Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez juttatott pénzből párthoz vagy pártokhoz is kerülhetett bizonyos összeg. A korábban gyanúsítottként kihallgatott volt vezető szombaton a Magyar Nemzetnek arról beszélt, rajta keresztül mintegy 70 millió forint kenőpénz jutott el Hagyó Miklóshoz. Demszky Gábor közölte: ha Balogh Zsolt hozzá fordult volna az első ilyen eset után, akkor feljelentést tett volna a rendőrségen.

Megérkezett a BKV ötmilliárdja


Megérkezett a fővárosi önkormányzat számlájára az ötmilliárd forintos BKV-támogatás - közölte a költségvetési ügyekért felelős szabaddemokrata főpolgármester-helyettes. Ikvai-Szabó Imre elmondta: az államtól kapott összeget kedden utalják tovább a fővárosi közlekedési cégnek. A támogatásról még február közepén döntött a kormány, a főváros azóta többször jelezte, hogy nem kapták meg a BKV működéséhez szükséges forrást. Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője a múlt héten azt mondta: a kormánynak február 15-éig kellett volna átutalnia az ötmilliárd forintot.

Emelkedik az üzemanyagok ára


Hat forinttal emeli a 95-ös benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol - értesült a portfolio.hu. Ezzel újabb történelmi csúcsot ér el a benzin átlagára. Takács Szabolcs, az internetes gazdasági lap elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani emeléssel egy liter benzinért átlagosan 330, a gázolajért 303 forintot kell fizetni.

Eredménytelen rektorválasztás Szegeden

Eredménytelen volt a Szegedi Tudományegyetem rektorválasztó szenátusülése, a két jelölt - az intézményt jelenleg irányító Szabó Gábor és Wittmann Tibor orvosprofesszor - közül egyik sem kapta meg a mandátum elnyeréséhez szükséges támogatást. Rácz Béla rektorhelyettes elmondta: a felsőoktatási intézmény vezetői posztjára új pályázatot írnak ki, várhatóan egy-másfél hónapon belül.

A nők hatékonyabb védelmét sürgeti az Amnesty International

Erős női ENSZ-ügynökség létrehozását sürgeti a nemi erőszak női áldozatainak hatékony jogi képviseletére az Amnesty International. A jogvédő szervezet a nemzetközi nőnap alkalmából közzétett jelentésében azt írta, hogy a nemi erőszak női áldozataitól világszerte megtagadják a hatékony igazságszolgáltatást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×