eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

"Lényegében tovább épülne a bős-nagymarosi vízlépcső"

Nem tekinthető a magyar kormány álláspontjának az a szakértői munkaanyag, amely szerint mobil fenékgátak építésével kell pótolni a Szigetköz vízellátását - közölte a szaktárca az után, hogy ismét vita bontakozott ki a Bős-Nagymarosi Vízerőmű kapcsán. A Duna-kör tiltakozik, a Fidesz a minisztérium vezetésének távozását követeli, a tárca pedig cáfol.

A környezetvédelmi tárca szerint valaki egy független szakértők által készített munkaanyag egyik lehetséges forgatókönyvét küldte el Szlovákiának egyeztetésre. A közlemény szerint a dokumentum a Szigetköz vízpótlásának lehetséges műszaki megoldásait veszi számba, amelyek közül csak az egyik az, amely szerint mobil fenékgátakkal kellene felduzzasztani az Öreg-Duna vizét.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerint ez nem a tárca álláspontja, a szóba jövő megoldásokat a minisztérium széleskörű társadalmi vitára és szakmai egyeztetésre bocsátja majd. Hozzátette, belső vizsgálatot indít annak érdekében, hogy kiderüljön, ki és miért küldte el az anyagot Pozsonynak.

Minderről először a Népszabadság írt a szombati számában. Droppa György, a Duna-kör ügyvivője az InfoRádiónak azt mondta, a terv egy átverés. "Mobil az, amit az ember fel tud tenni a teherautóra, vagy a hátára tud venni. Ez nem ilyen. A legnagyobb bajt abban látom, hogy ez egy átverés. Nem mobilgátról van szó, hanem gátról. Ennek is betonból készülnének az alapjai" - jelentette ki.

Droppa György szerint tehát ezzel lényegében tovább épülne a bős-nagymarosi vízlépcső, amit a kormány határozatban függesztett fel még 1989-ben. Az egykori tüntetések egyik szervezője azt mondta, ha tényleg így lesz, a 20 évvel ezelőtti tiltakozásokra lehet számítani.

A Fidesz is támadást indított. Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti képviselője a környezetvédelmi miniszter és az államtitkár azonnali menesztését követeli a Szlovákiához eljuttatott bősi munkaanyag miatt. A politikus szerint nem lehet kifogás a miniszter részéről az, hogy nem látta a dokumentumot, és az sem, hogy a kikerült változat csak egy a sok közül.

Droppa György szerint egyébként a legfőbb baj, hogy továbbra sem történik semmi. Szlovákia a 90-es évek elején elterelte a Dunát, és beindította a bősi erőművet. Ez a hágai nemzetközi törvényszék szerint ugyanúgy jogtalan volt, mint az, hogy Magyarország felmondta a vízlépcsőrendszer építéséről szóló szerződést. Bárhogy is, a Szigetközben azóta vízhiány van, ami óriási ökológiai károkat okozott a térségben, a tervek szintjén felül pedig semmi nem történt az elmúlt 13 évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×