Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Lényegében tovább épülne a bős-nagymarosi vízlépcső\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tekinthető a magyar kormány álláspontjának az a szakértői munkaanyag, amely szerint mobil fenékgátak építésével kell pótolni a Szigetköz vízellátását - közölte a szaktárca az után, hogy ismét vita bontakozott ki a Bős-Nagymarosi Vízerőmű kapcsán. A Duna-kör tiltakozik, a Fidesz a minisztérium vezetésének távozását követeli, a tárca pedig cáfol.

A környezetvédelmi tárca szerint valaki egy független szakértők által készített munkaanyag egyik lehetséges forgatókönyvét küldte el Szlovákiának egyeztetésre. A közlemény szerint a dokumentum a Szigetköz vízpótlásának lehetséges műszaki megoldásait veszi számba, amelyek közül csak az egyik az, amely szerint mobil fenékgátakkal kellene felduzzasztani az Öreg-Duna vizét.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerint ez nem a tárca álláspontja, a szóba jövő megoldásokat a minisztérium széleskörű társadalmi vitára és szakmai egyeztetésre bocsátja majd. Hozzátette, belső vizsgálatot indít annak érdekében, hogy kiderüljön, ki és miért küldte el az anyagot Pozsonynak.

Minderről először a Népszabadság írt a szombati számában. Droppa György, a Duna-kör ügyvivője az InfoRádiónak azt mondta, a terv egy átverés. "Mobil az, amit az ember fel tud tenni a teherautóra, vagy a hátára tud venni. Ez nem ilyen. A legnagyobb bajt abban látom, hogy ez egy átverés. Nem mobilgátról van szó, hanem gátról. Ennek is betonból készülnének az alapjai" - jelentette ki.

Droppa György szerint tehát ezzel lényegében tovább épülne a bős-nagymarosi vízlépcső, amit a kormány határozatban függesztett fel még 1989-ben. Az egykori tüntetések egyik szervezője azt mondta, ha tényleg így lesz, a 20 évvel ezelőtti tiltakozásokra lehet számítani.

A Fidesz is támadást indított. Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti képviselője a környezetvédelmi miniszter és az államtitkár azonnali menesztését követeli a Szlovákiához eljuttatott bősi munkaanyag miatt. A politikus szerint nem lehet kifogás a miniszter részéről az, hogy nem látta a dokumentumot, és az sem, hogy a kikerült változat csak egy a sok közül.

Droppa György szerint egyébként a legfőbb baj, hogy továbbra sem történik semmi. Szlovákia a 90-es évek elején elterelte a Dunát, és beindította a bősi erőművet. Ez a hágai nemzetközi törvényszék szerint ugyanúgy jogtalan volt, mint az, hogy Magyarország felmondta a vízlépcsőrendszer építéséről szóló szerződést. Bárhogy is, a Szigetközben azóta vízhiány van, ami óriási ökológiai károkat okozott a térségben, a tervek szintjén felül pedig semmi nem történt az elmúlt 13 évben.