eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hat ponton szorgalmaz változtatást Demján Sándor

A magyar vállalkozások támogatását és helyzetbe hozását szorgalmazta a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a szervezet gazdaságpolitikai fórumán, a Művészetek Palotájában. Demján Sándor szerint igenis megfordulhat a haza sorsa a magyar vállalkozásokon.

A Vállalkozók Országos Szövetsége a kezdetektől fogva támadta az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikai intézkedéseit, amelyek a térség vezetőjéből sereghajtóvá tették Magyarországot - fogalmazott a szervezet ügyvezető elnöke, aki hat pontban foglalta a szükséges teendőket.

Demján Sándor elsősorban versenyképes adókat javasolt, amelyeknek négy év alatt kellene az uniós átlag alá csökkenniük a vállalkozások, hat év alatt pedig a lakosság számára. Az üzletember meghirdette a "társulj és fogj össze, magyar!" programot, amelynek keretében a vállalkozások feltőkésítését szorgalmazta az uniós források segítségével. Fontosnak tartotta a regionális és a kistérségi összefogást, valamint az import visszaszorítását, és a magyar termékek, szolgáltatások igénybevételének ösztönzését.

A TriGránit elnöke közölte: újból termelői munkahelyeket kell teremteni. Demján Sándor szerint 2012-re el kell érni, hogy a magyar tulajdonú vállalkozások legalább annyi közbeszerzést nyerjenek el, mint Franciaországban vagy Németországban a helyi cégek.

A VOSZ ügyvezető elnöke leszögezte: ha nem jön a világgazdasági válság, Magyarország csődbe ment volna. Emlékeztetett arra a Gyurcsány-kormány idején élő gyakorlatra, amikor az állam nem fizette ki a vállalkozásoknak az áfát. Hozzátette: az ország akkor már csődben volt.

Demján Sándor rámutatott: az eurót be kell vezetni, de nem mindenáron. Ha nem jó árfolyamon és erőltetett módon csatlakozunk a monetáris unióhoz, akkor Magyarország örök cselédsorsra lesz ítélve.

Lépésenként

Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben gazdasági tömegszerencsétlenség történt Magyarországon, ezért a politikai és erkölcsi fordulat után egy tényleltár elkészítését említette. Ezt követően lehet elindítani a gazdaság és a foglalkoztatás növelését - mondta.

Az ellenzéki politikus hozzátette: idén Magyarország lesz az egyetlen állam az Európai Unióban, ahol még mindig visszaesés lesz a gazdaságban.

Matolcsy György a növekedés egyik kiemelt motorjának nevezte az egészségipart, de a hagyományos ágazatokat - mint az építőipart, az energiaipart, a mezőgazdaságot, a víz- és hulladékgazdálkodást - is felsorolta. A Fidesz képviselője az autóipart és az üzleti szolgáltatásokat is szóba hozta, mint amelyek beindíthatják a gazdaságot.

Bartha Ferenc korábbi jegybankelnök felszólalásában történelmi bűnnek nevezte azt, hogy a 2002 óta regnáló szocialista kormány osztogatásba kezdett, és eladósította az országot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×