Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eredménytelen volt a rektorválasztás a Szegedi Tudományegyetemen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eredménytelen volt a Szegedi Tudományegyetem rektorválasztó szenátusülése, a két jelölt - az intézményt jelenleg irányító Szabó Gábor és Wittmann Tibor orvosprofesszor - közül egyik sem kapta meg a mandátum elnyeréséhez szükséges támogatást - közölte Rácz Béla rektorhelyettes hétfőn, a csongrádi megyeszékhelyen.

A professzor elmondta, a felsőoktatási intézmény vezetői posztjára új pályázatot írnak ki. Ez várhatóan egy, másfél hónapon belül történhet meg, így az újabb választás még Szabó Gábor mandátumának lejárta, 2010. július 1-je előtt megtörténhet.

Az első szavazási körben a szenátus 49 tagja közül 27-en Szabó Gábort, 13-an Wittmann Tibort támogatták, 9 voks pedig érvénytelen volt. A második körben a szenátus tagjai már csak a voksok felét korábban elnyert jelöltre, Szabó Gáborra szavazhattak. A Magyar Rektori Konferencia elnöki posztját is betöltő professzort az érvényesen szavazó 44 szenátusi tag közül 30-an támogatták, a mandátum megszerzéséhez azonban 33 voksra lett volna szükség - közölte a rektorhelyettes.

Rácz Béla elmondta, hogy Szabó Gábornak a mandátum elnyeréséhez azért kellett a kétharmados támogatás, mert 2003-as és 2006-os megválasztása után harmadik rektori ciklusára kandidált.

A professzor hozzátette: a rektori poszt megszerzéséhez Wittmann Tibornak is 33 voksra lett volna szüksége, mert az orvosprofesszor a 2014. június 30-ig tartó ciklus alatt betölti 65. életévét.