eur:
393.31
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ajánlószelvények: Nagy bajban vannak a kis pártok

Úgy tűnik, hogy nagyon nagy bajban vannak a kis pártok, mert többen közülük eddig csak néhány egyéni választókerületben tudták összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség minden egyéni választókerületben a Kereszténydemokrata Néppárttal, Heves megyében pedig a Vállalkozók Pártjával is közösen indít jelöltet. Nem kétséges, hogy mindannyian össze tudják gyűjteni a nyilvántartásba vételhez és induláshoz szükséges 750 darab érvényes ajánlószelvényt.

A valasztas.hu adatbázisából azonban kiderül, hogy többen csak az utolsó pillanatban adják le azokat, hiszen a párt elhatározta, hogy meg sem áll addig, amíg össze nem gyűjt kétmillió ajánlószelvényt. Ez egyrészt arra jó, hogy a Fidesz már jóval a választás előtt bizonyítja a fölényét, másrészt lehetetlenné teheti a többi jelölőszervezet, főleg a kisebb pártok indulását.

Ez tehát a magyarázata annak, hogy a hétfő délutáni állapot szerint a Fidesz és szövetségesei mindössze 91 bejelentett jelöltjéből csak 77 neve mellett áll az, hogy "indulhat". Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Pest, Somogy, Veszprém és Zala megyében összesen 11 fideszes jelölt még az Országos Választási Bizottság döntésére vár.

A Jobbik jól áll: minden választókerületben egyedül indít jelöltet, és 173 embere közül már csak a budapesti Pintér Attila és a szabolcsi Apáti István vár arra, hogy nyilvántartásba vegye az OVB.

Az MSZP sem panaszkodhat, minden egyéni választókerületben lesz jelöltje; most már csak a veszprémi Schwartz Bélának kell emiatt figyelnie a valasztas.hu-t.

Tandem


Úgy tűnik, hogy nagyon nagy bajban vannak viszont a kis pártok. Az SZDSZ-szel és a szabolcsi Összefogás Megyénkért nevű szervezettel közösen induló (?) MDF-nek például még csak 34 bejelentett jelöltje van, és abból két budapesti, egy Pest megyei és egy szabolcsi még nem kerülhetett be a nyilvántartásba. Egyelőre tehát 30-an vannak.

A Lehet Más a Politika eddig 15 jelöltet jelentett be, és közülük is csak kilencen tudták bizonyítottan összeszedni a szükséges mennyiségű érvényes ajánlószelvényt: egy-egy Baranya, Pest és Tolna megyében, illetve Budapesten, kettő Borsodban, három pedig Bács-Kiskunban.

Seres Mária Civil Mozgalma három jelöltet jelentett be, közülük a mostani állás szerint kettő indulhat a választáson: egy Vas és egy Pest megyei.

A sikertörténet


A helyi civil szervezetek között igaz sikertörténet a Somogyért Egyesületé: három jelöltjük van, és mindannyian indulhatnak a választáson.

A Munkáspárt négy jelöltjéből eddig kettő került be a nyilvántartásba. A Magyar Szociáldemokrata Párt öt jelöltet tudott összeszedni, közülük kettő van túl a nyilvántartásba vételen: a leggazdagabb magyar képviselőként jegyzett Kapolyi László Szabolcsból és a Zala megyei Bogár Ferenc.

Torgyán József kisgazdái eddig két helyen kaptak bizalmat: Baranyában és Pest megyében. Egyelőre nem is jelentett be több jelöltet a volt agrárminiszter pártja. A Zöld Baloldal egy jelöltet indít, mégpedig Nógrádban, az Összefogás Párt szintén egyet, Borsodban.

Egyetlen jelöltje sincs viszont a fennmaradó 26 pártnak, illetve jelölőszervezetnek, amelyek között olyan hajdan meghatározó tömörülések vannak, mint a MIÉP, az FKGP és a Centrum Párt.

A legérdekesebb azonban kétségkívül az Internetes Demokrácia Pártja, amely ugyanazt a két embert, Bognár Attilát és Kárpáti Zoltánnét akarta indítani tíz választókerületben - egy budapesti kivételével mindegyiket elutasította az OVB, de valószínűleg a fővárosi választókerületben sem kap esélyt ez a párt.

A többieknek március 19-én délután négy óráig van idejük arra, hogy összeszedjék az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×