eur:
394.64
usd:
365.36
bux:
64831.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Legalább 400 millió forint kellene az akarattyai löszfal megerősítéséhez

Balatonkenese polgármestere szerint legalább 400 millió forintra lenne szükség a balatonakarattyai löszfal biztonságos megerősítéséhez, a gyakori partfalcsúszások megállításához.

Sörédi Györgyné (Fidesz) vasárnap nyilatkozott erről az MTI-nek, miután a MÁV közölte: a löszfal állapota miatt ideiglenesen lezárják a vasúti pályát Csajág és Balatonkenese között a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, s az utasokat az említett szakaszon hétfő reggel 8 órától határozatlan ideig vonatpótló autóbuszok szállítják.

A város polgármestere hangsúlyozta: tavaly az önkormányzat a MÁV-val közösen pályázatot adott be a löszfal megerősítése érdekében - 230 millió forintnyi támogatásra pályáztak a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál -, de egyelőre még nem döntöttek a kérelmükről.

A partfalerősítés végleges megoldására hat variációt is kidolgoztak a szakemberek, a 400 millió forintos beruházási költség a legminimálisabb összeg, ennél csak több pénzbe kerülhetnek a munkálatok - tette hozzá.

Sörédi Györgyné elmondta: pénteken és szombaton észlelték már a löszfalon a mintegy 6-7 méter hosszúságú függőleges repedéseket, s legalább 80-100 méter hosszú a kritikus szakasz a Bercsényi utca mentén. Lakóházak nincsenek veszélyben - jegyezte meg.

A polgármester kitért arra, hogy ismeretei szerint a vasúti sínek alatt mintegy öt centiméternyit mozdult el a töltés, ezért szombat óta már igen lassan közlekedtek a vonatok a Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattyánál, s a MÁV azonnal töltéserősítő munkálatokat végzett el.

Hétfőn reggel az önkormányzat haladéktalanul megkezdi a csúszó löszfal mentén lévő fák kivágását - mondta, hozzátéve: a tuskókat a földben hagyják, hogy a gyökerek továbbra is "összetartsák" a talajt. A mintegy 8-10 fa eltávolítása a partfalerősítő munkálatok előkészítése érdekében, a beton "beinjektálása" miatt vált szükségessé.

A polgármester aggasztónak nevezte azt is, hogy a löszfalnál mért talajvízszint napok alatt 10 méterről 11 méternyire nőtt, így azt is mielőbb ki kellene vezetni. Sörédi Györgyné tart attól, hogy a Bercsényi utcától (és a strandtól) egy kilométeren át húzódó löszfal a túlsó végén lévő Bezerédy strandnál is megcsúszhat, márpedig ott a közelben "rengeteg lakóház van".

A Bercsényi stranddal szemközti löszfal "enyhén mozog" a Balaton felé is - közölte. Emlékeztetett arra is, hogy a legutóbb 2008-ban volt ugyanezen a szakasszon (Bercsényi utca, Bercsényi lejáró) jelentősebb löszfalcsúszás, s akkor beton támfallal erősítették meg a földfalat.

A polgármester szerint a kritikus helyzet miatt gyors intézkedésekre és munkálatokra van szükség az illetékesek részéről. Mint mondta, az önkormányzat természetesen a rá eső feladatokat - fakivágás, lakosság figyelmeztetése és más óvintézkedések - elvégzi, de szerinte a löszfalcsúszások végleges és biztonságos megoldásához jelentős állami támogatásra lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×