Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legalább 400 millió forint kellene az akarattyai löszfal megerősítéséhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Balatonkenese polgármestere szerint legalább 400 millió forintra lenne szükség a balatonakarattyai löszfal biztonságos megerősítéséhez, a gyakori partfalcsúszások megállításához.

Sörédi Györgyné (Fidesz) vasárnap nyilatkozott erről az MTI-nek, miután a MÁV közölte: a löszfal állapota miatt ideiglenesen lezárják a vasúti pályát Csajág és Balatonkenese között a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, s az utasokat az említett szakaszon hétfő reggel 8 órától határozatlan ideig vonatpótló autóbuszok szállítják.

A város polgármestere hangsúlyozta: tavaly az önkormányzat a MÁV-val közösen pályázatot adott be a löszfal megerősítése érdekében - 230 millió forintnyi támogatásra pályáztak a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál -, de egyelőre még nem döntöttek a kérelmükről.

A partfalerősítés végleges megoldására hat variációt is kidolgoztak a szakemberek, a 400 millió forintos beruházási költség a legminimálisabb összeg, ennél csak több pénzbe kerülhetnek a munkálatok - tette hozzá.

Sörédi Györgyné elmondta: pénteken és szombaton észlelték már a löszfalon a mintegy 6-7 méter hosszúságú függőleges repedéseket, s legalább 80-100 méter hosszú a kritikus szakasz a Bercsényi utca mentén. Lakóházak nincsenek veszélyben - jegyezte meg.

A polgármester kitért arra, hogy ismeretei szerint a vasúti sínek alatt mintegy öt centiméternyit mozdult el a töltés, ezért szombat óta már igen lassan közlekedtek a vonatok a Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattyánál, s a MÁV azonnal töltéserősítő munkálatokat végzett el.

Hétfőn reggel az önkormányzat haladéktalanul megkezdi a csúszó löszfal mentén lévő fák kivágását - mondta, hozzátéve: a tuskókat a földben hagyják, hogy a gyökerek továbbra is "összetartsák" a talajt. A mintegy 8-10 fa eltávolítása a partfalerősítő munkálatok előkészítése érdekében, a beton "beinjektálása" miatt vált szükségessé.

A polgármester aggasztónak nevezte azt is, hogy a löszfalnál mért talajvízszint napok alatt 10 méterről 11 méternyire nőtt, így azt is mielőbb ki kellene vezetni. Sörédi Györgyné tart attól, hogy a Bercsényi utcától (és a strandtól) egy kilométeren át húzódó löszfal a túlsó végén lévő Bezerédy strandnál is megcsúszhat, márpedig ott a közelben "rengeteg lakóház van".

A Bercsényi stranddal szemközti löszfal "enyhén mozog" a Balaton felé is - közölte. Emlékeztetett arra is, hogy a legutóbb 2008-ban volt ugyanezen a szakasszon (Bercsényi utca, Bercsényi lejáró) jelentősebb löszfalcsúszás, s akkor beton támfallal erősítették meg a földfalat.

A polgármester szerint a kritikus helyzet miatt gyors intézkedésekre és munkálatokra van szükség az illetékesek részéről. Mint mondta, az önkormányzat természetesen a rá eső feladatokat - fakivágás, lakosság figyelmeztetése és más óvintézkedések - elvégzi, de szerinte a löszfalcsúszások végleges és biztonságos megoldásához jelentős állami támogatásra lenne szükség.