Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vona Gábor nekiment Orbán Viktornak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ megváltozott: Orbán Viktor nem \"a legyek ura\" többé, és a Jobbik képviselői sem \"két pofonnal elhessegethető legyek\" - írta Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének címzett nyílt levelében pénteken Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A nyílt levél formailag Bayer Zsolt Vona Gáborhoz írt, a Magyar Hírlap múlt szombati számában megjelent nyílt levelére adott válaszként kezdődik, de Vona Gábor - mint fogalmazott - "minden naivitást félretéve" Bayer Zsolt nyílt levele kapcsán "nem a formába öntőhöz", hanem ahhoz fordul, aki szerinte a szöveget "tollba mondta".

A nyílt levelében Vona Gábor emlékeztetett arra: Orbán Viktor, ha a Jobbikról kérdezték, azt mondta: "a sas nem kapkod legyek után".

Azt a kijelentését alátámasztva, hogy Orbán Viktor "nem a legyek ura" többé, Vona Gábor felhívta a figyelmet arra: ők tavaly júliusban közel félmillión ember bizalmát szerezték meg, és ezt a bizalmat növelik folyamatosan tovább.

"A választások az önök pártja és a Jobbik között dől majd el. A múlt és a szebb jövő között" - hangsúlyozta nyílt levelében Vona Gábor, hozzátéve: ha Orbán Viktor kész erre, akkor bármikor szívesen ütközteti vele érveit a nyilvánosság előtt, de ha ezt a Fidesz elnöke nem meri vállalni, májustól az Országgyűlésben úgyis találkoznak egymással.

Ha ez megtörténik, "akkor nem csupán a szebb jövő kezdődik el, de eljön majd az igazság pillanata is" - írta Vona, utalva arra, hogy akkor Orbán Viktornak is "meg kell majd nyilatkoznia végre államadósságról, multinacionális tőkéről, uniós pusztításról, cigánybűnözésről, magyar földről, titkosított ügyekről, izraeli felvásárlókról, alkotmányról. Húsz év zsákutcája és mellébeszélése után az ország valódi problémáiról."

Nyílt levelében Vona Gábor úgy vélekedett: jól látható, hogy a Fidesz stratégiát váltott a Jobbik "egészpályás" letámadásával kapcsolatban, mert - mint kiemelte - a jelek szerint "nem volt sikeres a kövéri rágalmazás", sőt, a visszájára fordult, hiszen a Fidesz alaptalan vádjai miatt még több ember ábrándult ki a Fideszből, és állt a Jobbik mellé.

Feltette a kérdést, hogy a Fidesz vajon miért fájlalja, hogy ők a teljes húsz évet szeretnék számon kérni, és nem csak az elmúlt nyolc évet. Mint megerősíti: ők tényleg erre készülnek, mert az, amit "önök és az összes parlamenti párt rendszerváltozásnak hívnak, az egyáltalán nem volt rendszerváltozás. Egy nagy hazugság csupán."

A Jobbik elnöke Orbán Viktorhoz fordulva kitért arra is, hogy miért lépett be 2002-ben az Orbán Viktort is a tagjai között tudó polgári körbe. "Mert ön hívott meg, és mert én tenni akartam. Mert hittem önben, hittem a polgári körökben, hittem abban, hogy alulról építjük újjá a nemzeti oldalt" - írta Vona Gábor, de ezt azzal folytatta: szerinte belépésének kérdésénél sokkal fontosabb az, hogy miért lépett ki abból a polgári körből.

"Kiléptem, pedig az ön körül lebzselők társaságában maradva biztosan nekem is jutott volna zsíros falat. Csakhogy én egészen mást akartam. Jobbat. Jobbikat. És ez életem egyik legjobb döntése volt" - állapította meg nyílt levelében Vona Gábor.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor végighallgatta, amint Bajnai Gordon demokratának és jó hazafinak nevezte a Fidesz elnökét, "mondván: a hasonló a hasonlónak örül". Mint hozzátette: a napokban Mesterházy Attila felajánlotta, hogy a Jobbik legyőzése érdekében hajlandók visszalépni a Fidesz javára a második fordulóban.

"Ha én ilyen ajánlatot kaptam volna a szocialisták kormányfőjelöltjétől, azonnal kikértem volna magamnak. Bennünket ne nevezzen Bajnai hasonlónak, a mi javunkra ne lépjen vissza Mesterházy! Ön pedig némán hallgatott. Ön képes lenne ezekkel közösködni? (...) Ha minden így folytatódik, ebből nagykoalíciós kormány lesz, csak hogy védjék az elmúlt húsz év közös hazugságait, árulásait és koncát" - olvasható az MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levélben.

A Vona Gábor írását kiváltó Bayer Zsolt-publicisztika múlt szombaton jelent meg a Magyar Hírlapban. Ebben Bayer Zsolt egyebek mellett azt tette szóvá, hogy miként lehetséges az, hogy ha Vona Gábor szerint "az elmúlt húsz évben csupa egyforma gazember irányította az országot, s ezért mindegyik húsz évet érdemel", akkor ő vajon miért lépett be 2002-ben Orbán Viktor polgári körébe. Bayer Zsolt levelét zárva azt is megállapította, hogy "vagytok, akik vagytok, Gábor".

"Vagytok eggyel többen azok közül, akiknek legfontosabb törekvése, hogy Fidesz ne legyen. Ez a törekvés kötötte össze az elmúlt húsz év összes politikai szereplőjét" - írta akkor Bayer Zsolt.