eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Schöpflin: A legitimáció hiánya az Európai Unió egyik legnagyobb problémája

A legitimáció és az európai köznép hiánya az Európai Unió legnagyobb problémája - mondta a Corvinus Egyetemen rendezett előadásában Schöpflin György európai parlamenti képviselő.

 Az Európai Unió független politikai tényező, ám hatalma nem legitim, nem tudott közel kerülni az uniós állampolgárokhoz, ezáltal nem hozott létre egy közös gondolkozású, közös ügyekért fellépő ún. "európai démoszt". Ez volt a fő mondanivalója Schöpflin György európai parlamenti képviselőnek a budapesti Corvinus Egyetemen rendezett szakpolitikai előadáson.

A Lisszaboni szerződés révén az Európai Parlament szerepe megnőtt, "megkerülhetetlenné vált" - fogalmazott Schöpflin György. Az EP-képviselő szerint azonban a szerződéssel létrejött két új tisztséggel, az állandó elnöki és a főképviselői poszttal nem az új tagállamok jártak jól. Hozzátette: az Európai Bizottság elnök, Jose Manuel Barrosso is a régi tagállamok képviselői közül került ki. A London School of Economics professzora megjegyezte: a mintegy 90 uniós delegációból csupán kettőt vezet az újonnan csatlakozott tagállamból származó képviselő.

Schöpflin György az unió bővítésével kapcsolatban szólt arról, hogy legkorábban Horvátország csatlakozására van kilátás, ám elképzelhető, hogy a horvátok belépését egy kalap alá veszik Macedónia és Izland csatlakozásával, ami lassíthatja a folyamatot. Hozzátette: Koszovó csatlakozásával kapcsolatban problémát vet fel, hogy több uniós állam máig nem ismerte el Koszovó függetlenné válását. Törökországgal kapcsolatban pedig megjegyezte: a törökök egyre aktívabban politizálnak a Közel-Kelettel, ami szerinte kérdésessé teszi elkötelezettségüket az unió irányába.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×