eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormányfő nem akarja meneszteni a Magyar Energia Hivatal elnökét - a nap hírei

Kissé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma februárban. Hűtlen kezelés miatt elrendelték a nyomozást a Magyar Posta régi székházának értékesítése ügyében - a nap legfontosabb hírei.

Nem lát indokot a Magyar Energia Hivatal elnökének elmozdítására a kormányfő, Bajnai Gordon továbbra is maximálisan megbízik Matos Zoltánban. Szollár Domokos kormányszóvivő azután beszélt erről, hogy a gázáremelésről szóló kijelentései után a hivatal elnökének menesztését kérte a miniszterelnöktől a szocialista Podolák György, és Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke is kifogásolta a nyilatkozatot. Matos Zoltán, az energia hivatal elnöke azt mondta: 10-20 százalékkal emelkedhet az egyetemes szolgáltatásban a földgáz ára áprilistól. A fideszes Bencsik János úgy nyilatkozott, hogy hiába tagadja ennek tényét az MSZP, a kormány brutális és elviselhetetlenül nagy gázáremelésre készül.

Kissé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma februárban; a hónap végén 659 ezer embert tartottak nyilván, ez 0,9 százalékkal több, mint az előző hónapban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 21,3 százalékos volt. A szezonális ágazatok nagymértékben csökkentették a foglalkoztatottak számát.

Februárban kedvezőbben alakult az államháztartás pénzforgalmi helyzete - önkormányzatok nélkül - a negyedéves prognózisnál. A Pénzügyminisztérium közölte: két hónap alapján az államháztartás egyenlege február végén 350,6 milliárd forint deficitet mutat; ez az éves várható hiány 39,9 százaléka.

2013. január elsejétől vezetné be Magyarországon a használatarányos útdíjat a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. Hónig Péter, a tárca vezetője azt mondta: ennek feltétele, hogy a kapcsolódó országgyűlési és kormánydöntések az idén novemberig megszülessenek. Hozzátette: az elektronikus útdíjfizetés alkalmazásának szakmai előkészítése folyamatosan, gyors ütemben zajlik, de a bevezetéshez szükség van a társadalom támogatására.

Négy évre, legalább 100 milliárd forint fejlesztési forrásból hirdetheti meg a Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogramot a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A 2013-ig szóló, legalább 100 milliárd forintos hitelprogram célja a vasúti és közúti személyszállítás fejlesztése. A kormányhatározat értelmében a 100 milliárdos hitelből 50 milliárdot még az idén kell biztosítania az MFB-nek.

Alkotmánybírósághoz fordult az új polgári törvénykönyv hatályba lépéséről szóló törvény miatt a fideszes Répássy Róbert. Az ellenzéki politikus azt kéri a testülettől, hogy semmisítse meg a törvénykönyv lépcsőzetes hatályba léptetéséről szóló rendelkezést. Az Országgyűlés február 15-én fogadta el - változatlan formában - a Sólyom László államfő által, az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló jogszabályt.

A fejlettségi szintek kiegyenlítését tartja a közösségi regionális politika céljának az Európai Bizottság. Johannes Hahn, a területért felelős biztos az Európai Néppárt EP-frakciója vezetésének kihelyezett budapesti ülésén azt mondta: kevesebb célt kell kitűzni, de azokat maradéktalanul meg kell valósítani. Hangsúlyozta: a jövőben fontossá válnak a makroregionális együttműködések, amelyek szükség esetén kiegészíthetik az uniós stratégiát is.

Megállapodtak a Honvédelmi Minisztérium és a honvédségi szakszervezetek képviselői a hivatásos és szerződéses katonák, illetve a honvédségi köztisztviselők és közalkalmazottak idei illetményeiről és egyes béren kívüli juttatásairól. A tárca közölte: a juttatások többsége a tavalyi szinten marad.

Különösen jelentős, több mint 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelték a nyomozást a Magyar Posta régi székházának értékesítése ügyében. Az eljárást a fideszes Balsai István feljelentése alapján indították meg. Szerinte a posta régi székházának értékesítésével és az újnak a bérleti szerződésével összefüggésben vagyonkezelési kötelességszegés történt.

Vesztegetés miatt vádat emelt Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium volt esélyegyenlőségi főosztályvezetője ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a volt főosztályvezetőt szeptember végén gyanúsították meg egy pályázati támogatással való visszaélés ügyében. Skoda Gabriella egy másik eljárásról szólva beszámolt arról is, hogy 3 hónappal meghosszabbította a BKV-ügyben érintett Fuzik Zsolt, Zelenák Tibor és Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt héten - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A legfrissebb adatok szerint 12.400-an fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel, ami 12,7 százalékkal kevesebb beteget jelent az azt megelőző héthez viszonyítva. Az ÁNTSZ tájékoztatása alapján ezen a héten 5 halálesetről bizonyosodott be, hogy azt az új típusú influenza okozta, így összesen már 129 ember halála hozható összefüggésbe a H1N1-es vírussal.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×