eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Török Gábor: Budapesti lista nélkül aligha kerül be a parlamentbe az MDF

Török Gábor politikai elemző szerint láthatóan komoly gondjai vannak az MDF-nek az ajánlószelvények összegyűjtésével. A Vision Politics igazgatója hangsúlyozta, hogy a budapesti területi lista hiánya szinte teljesen lehetetlenné tenné a párt parlamentbe kerülését.

Tavaly év végén még úgy tűnt, nem lehet gond az MDF számára az ajánlószelvények összegyűjtése, és úgy látszott, leginkább Budapesten erős a párt. Amióta azonban elkezdődött a gyűjtés, komoly gondjai vannak Dávid Ibolyáéknak, és ez meglepő - mondta az InfoRádiónak Török Gábor.

A Vision Politics igazgatója úgy véli, az MDF azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy együttműködést kötött az SZDSZ-szel. A demokrata fórumnak nem a szabad demokraták szavazóira, hanem szervezeti és anyagi forrásaira volt szüksége - hangsúlyozta az elemző, hozzátéve, az MDF-en belüli állapotok következménye volt, hogy a pártnak meg kellett keresnie az SZDSZ-t. Az előnyöket és a hátrányokat mérlegelve ezzel óriási stratégiai hibát követett el - fűzte hozzá.

Akkor lenne esélye a pártnak bejutnia a parlamentbe, ha sikerül 20 területi listát állítania. Ha ez nem jönne össze, főleg ha Budapesten sem tudna elég ajánlószelvényt összegyűjteni, akkor olyan mértékben megemelkedne a választási küszöb az MDF számára, amely szinte teljesen ellehetetlenítené a bejutását - mondta az elemző.

Török Gábor úgy véli, szinte biztos, hogy országos listát tud majd állítani az MDF (ehhez hét területi lista is elegendő), de ha nem jutnak el a 20 területi listáig, akkor a választás előtt eldől a párt sorsa.

1990 kivételével, amikor a KDNP-nek sikerült mindössze 15 területi listával parlamentbe kerülnie, nem volt olyan párt, amely úgy került be, hogy ne lett volna meg mind a 20 területi listája. Sőt, több esetben olyan pártok is elvéreztek, amelyek 20 területi listát tudtak állítani.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×