Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki a kamerákkal a tárgyalóteremből?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A túlzott nyilvánosság már sértheti az igazságszolgáltatás alapvető érdekeit - fejtette ki a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Baka András elmondta: másként kellene értelmezni a tárgyalótermi nyilvánosságot.

Gyökeresen eltér egymástól a magyar és az európai gyakorlat a tárgyalótermi nyilvánosság kérdésében, a jelenleg Magyarországon hatályos jogszabály pedig nem elégséges, a mai gyakorlat nem megfelelő - mondta az InfoRádióban a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Baka András hozzátette: mivel a szabályozás nem megfelelő, mindenki, azaz a sajtó és a bírák máshogy értelmezik azt.

Az eltérő vélemények a nyilvánosság szintjében vannak. Európa más országainak bíróságán, valamint a nemzetközi bíróságokon az a gyakorlat, hogy a tárgyalóterembe mindenki bemehet, leülhet, végighallgathatja a tárgyalást. Közöttük lehetnek az újságírók is, akik a lehető legszélesebb körben tudósíthatnak az eseményről, kommentálhatják azt.

A korlátozás az eszközhasználatban van, a kép- és hangfelvételek készítésében. Ezen felvevők használata, a stábok mozgása ugyanis már káros lehet, a tisztességes eljárást ássa alá.

Baka András szerint Magyarországon is ehhez hasonló gyakorlatot kellene kialakítani, ennek kidolgozása azonban egy hosszú folyamat eredménye lehet.

Utalt arra is: a kamerák kitiltásáért szélesebb körű írásos tájékozatókkal, több információt nyújtó internetes oldalakkal lehetne kárpótolni a sajtót.

Hanganyag: Farkas Dávid