Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog Zoltán: Az új kormány első feladata lesz a 2006-os őszi események kivizsgálása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz kormányra kerülésével felgyorsulhat a 2006. őszi rendőri túlkapások kivizsgálása - mondta az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi Bizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Balog Zoltán erkölcsi, anyagi és jogi kárpótlást ígért az InfoRádió Aréna című műsorában az áldozatoknak.

Egy munkacsoportot állítunk fel a 2006-os őszi rendőri túlkapások kivizsgálására. Megnevezzük a tetteseket, az áldozatoknak pedig erkölcsi, anyagi és jogi kárpótlást adunk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Balog Zoltán.

Az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke szerint jelenleg tarthatatlan, hogy semmiféle kormányzati vagy állami vizsgálat nem folyik az üggyel kapcsolatban. Ez a következő kormány első intézkedései közé fog tartozni - hangsúlyozta.

Bencze József országos rendőrfőkapitány korábban az InfoRádióban nyilvánosan is bocsánatot kért a rendőri túlkapások miatt, ám ez a gesztus Balog Zoltán szerint nem jelent fordulópontot, mert "a szavak és a tettek nincsenek egymással összhangban".

A bíróságok folyamatosan mentik fel a randalírozással vádoltakat, akiknek esetleg évekig kell majd pereskedniük a kártérítésért - véli a politikus, aki egy olyan alapot különítene el a költségvetésben, amely lehetővé tenné, hogy gyorsan megtörténjen a kárpótlás, a rendőrség és a minisztérium pedig ne mondhassa, hogy erre nincs pénz.

Levélben kért tájékoztatást

Gyalázatos az, ami az elmúlt években az egyházi iskolák kiegészítő normatívája körül történik - mondta a fideszes politikus, aki szerint ezt a pénzt évek óta nem kapják meg ezek az intézmények.

A törvények szerint ugyanolyan normatíva járna az egyházi iskoláknak, mint az állami vagy önkormányzati fenntartású oktatási intézményeknek - hangsúlyozta a politikus.

Nemrég a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fordult az Alkotmánybírósághoz az egyházi iskolák kiegészítő támogatásának ügyében, Balog Zoltán pedig levélben kért tájékoztatást Bajnai Gordon miniszterelnöktől.

Hanganyag: Hlavay Richárd