Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sok idős művész az OKM miatt nem kapott nyugdíjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Januárban késve, februárban pedig egyáltalán nem kaptak nyugdíjat azok az idős művészek, akik a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványon keresztül jutnak hozzá a megélhetésüket biztosító járandósághoz - értesült az InfoRádió. A szervezet kuratóriumának elnöke elmondta: a kifizetés az Oktatási és Kulturális Minisztérium miatt késik. A tárca szerint megvan a pénz, de azt egy jogszabályváltozás miatt nem tudták kifizetni februárban.

Lehoczky Jánosnak öt-hat éve havonta 93 ezer forintot utal a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány; az iparművész 1970-ben csatlakozott a szervezet jogelődjéhez, a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjához.

A 68 éves művész felesége az InfoRádiónak elmondta: férje járandóságát januárban késve, februárban pedig egyáltalán nem kézbesítették. Az alapítványnál ezt azzal indokolták, hogy az oktatási minisztériumtól nem érkezett meg az összeg, és egyelőre nem tudják, mikor kerül a számlájukra.

Lehoczky Józsefné úgy tudja, hogy nem csak hozzájuk nem jutott el a nyugdíj.

Az OKM-re várnak

Az InfoRádió megkereste a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány kuratóriumának elnökét, aki azt mondta: azért nem tudták kifizetni az idős művészek februári járandóságát, mert egyelőre nem kötötték meg az éves támogatási szerződést az Oktatási és Kulturális Minisztériummal.

Sári Csaba hozzátette: ők felkészültek erre, a tárcánál azonban még nem írták alá a kifizetéseket és támogatásokat szabályozó gazdálkodási szabályzatot. Megjegyezte: januárban azért tudtak fizetni, mert egy külön megállapodás alapján a tavalyról megmaradt maradványösszegből sikerült átcsoportosítani a szükséges pénzeket.

A kuratóriumi elnök elmondta: 1992-ig képzőművészeti alapként működött a rendszer, amelynek 6-7 ezer alkotó volt tagja. Tőlük az átvett műtárgyak után levonták a mindenkor aktuális nyugdíjjárulékot, így a közalapítvány nyugdíjasaivá váltak.

A szervezettől jelenleg 2050 idős művész kapja a nyugdíjat, hatszáznak nincs is más járandósága. A közalapítvány éves szinten 1,1 milliárd forintot fizet ki az alkotóknak, akik 30 és 100 ezer forint közötti összeget - a jogszabály szerint nyugdíjsegélynek nevezett öregségi nyugdíjat - kapnak havonta.

Megértést kér a tárca

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium írásban válaszolt az InfoRádió kérdéseire. A tárca azt ígéri, hogy lesz pénz az idős művészek nyugdíjsegélyére, mert a költségvetésben 1 milliárd 184 millió 675 ezer forintot elkülönítettek erre a célra.

Kifizetni az összeget azonban egy jogszabályváltozás miatt nem tudták februárban. Az államháztartási törvény januártól hatályos módosítása szerint ugyanis a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárok alapján egy közalapítvány csak 10 millió forintig támogatható. Ennél több pénz csak címzetten adható.

Ahhoz viszont egy rendelet kell, ami már készül. Addig megértést kér a minisztérium, amely szerint a nyugdíjasokat nem neki, hanem a közalapítványnak kellett volna tájékoztatnia arról, hogy februárban nem kapják meg a járandóságot.

Hanganyag: Herczeg Zsolt