Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar-kanadai szakértői csoport dolgozik a vízummentesség fenntartásáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar-kanadai szakértői csoport dolgozik azért, hogy a két ország közötti vízummentesség fennmaradjon - erősítette meg az InfoRádiónak Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője a torontói bevándorlásügyi miniszter kijelentésére reagálva. Jason Kenney egy televíziós nyilatkozatban azt mondta: Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők "első számú forrásországává" válik. Az elmúlt csaknem egy éve tartó vízummentes időszakban mintegy háromezer magyar igénylő adott be menedékkérelmet.

A torontói CTV News hírtelevízió keddi jelentése szerint Jason Kenney azt mondta: Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők "első számú forrásországává" válik, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik menedékjogért. Ezt azután jelentette ki, hogy menedékjogot kért Kanadában négy magyar állampolgár, aki a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkezett az országba.

"Ami tényleg furcsa, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét" - tette hozzá a tárcavezető, aki feltételezi: ennek oka, hogy a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azután is, hogy visszavonják menedékkérelmüket. Kenney azt mondta: nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarországról "igazi menekültek" érkezzenek, még akkor is, ha a roma kisebbségből valók.

"Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvényesülnek az emberi jogok. Jóllehet az ott élők kihívásokkal szembesülnek, nincs bizonyíték államilag folytatott üldöztetésre" - tette hozzá Kenney.

A magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy beutazhassanak Kanadába, és Jason Kenney szerint a kanadai kormány szeretné, ha ez így is maradna. Hozzátette azonban, hogy a menekültügyi rendszert érintő változások folyamatban vannak.

A Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményben az olvasható: a probléma megoldására 2009 nyarán magyar-kanadai szakértői fórum alakult, és a kölcsönös érdekeknek megfelelő megoldáson, tehát a jelenlegi trend visszafordításán és a vízummentesség fenntartásán dolgozik. Következő ülését március első felében tartja a szakértői csoport.

Kanada 1994. november 1-jével törölte el a magyarokra vonatkozó vízumkényszert, majd 2001. december 5-ével visszaállította. Akkor az intézkedést azzal magyarázták, hogy 1998 és 2001 között 8.600, csak 2001-ben 3.500 magyar állampolgár folyamodott menekültstátusért Kanadában, és ezt elfogadhatatlanul magas számnak tartották.

A magyarok 2008. március 2-tól utazhatnak újra vízum nélkül Kanadába. A döntés értelmében a magyar állampolgárok legfeljebb három hónapig maradhatnak az országban, és munkát nem vállalhatnak. A három hónapnál hosszabb tartózkodás vízumköteles maradt.