Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kovács László szerint az őszödi beszédet a parlamentben kellett volna elmondani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kovács László szocialista politikus szerint, ha az őszödi beszéd a parlamentben hangzott volna el nyilvánosan, és nem elmondása után több hónappal szivárog ki, akkor nem okozott volna kárt, hanem egy szenvedélyes igazságbeszédként emlékeznénk rá.

Az MSZP korábbi elnöke szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által, a 2006-os választások után, egy zártkörű szocialista rendezvényen elmondott beszéde arról szólt, hogy az ország gazdasági viszonyainak rendezésével nem lehet tovább, az őszi önkormányzati választások utánig várni.

Kovács László hozzátette: ő már a 2006-os választások éjszakáján elmondta a győzelmet ünneplő régi-új miniszterelnöknek, hogy szükség van az államháztartási hiány csökkentésére. Megjegyezte, jó barátja, a szintén uniós biztos, Joaquin Almunia is arra figyelmeztette: mondd meg miniszterelnöknek, nincs több idő. "Én ezt ott éjjel elmondtam neki".

Mint azt Kovács László közölte, Gyurcsány Ferenc ugyanakkor Õszödön azzal szembesült, hogy a szocialista frakció számos tagja - akik polgármesterségre és önkormányzati szerepre készültek - nem támogatja a megszorításokat, nehogy a párt rosszul szerepeljenek az őszi helyhatósági választásokon. Hozzátette: a miniszterelnök ezért "drámai túlzásokba esett", elfogta az indulat.

"Hogy az ördögbe ne kormányzott volna Gyurcsány Ferenc és előtte Medgyessy Péter?" - tette fel a kérdést Kovács László.

Kovács László arról is beszélt, hogy a választóknak a voksolás előtt három dolgot kell mérlegelniük: összevetni a szocialista-szociáldemokrata gondolkodást a konzervatív, kereszténydemokrata vagy a liberális, esetleg a radikális jobb- vagy baloldali nézetekkel. Közölte: igaz, hogy a Medgyessy-kormány túlnyújtózkodott a takaróján, de ezzel mintegy négymillió emberen segített, míg az Orbán-kormány intézkedései néhány tíz- vagy százezer ember életén javítottak, ez pedig a két világnézet közötti különbségéből is fakad.

Emellett szerinte össze kell vetni az elmúlt kormányok tevékenységeit. Kovács László ezek között a Horn-, az Orbán-, a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányt említette.

Végül mérlegelni kell az egyes pártok programjait. Kovács László kijelentette: ez nem könnyű, mert míg a szocialisták elkészítettek egy 50 oldalas dokumentumot, addig ismeretei szerint a Fidesz a 2007-ben, azaz a világgazdasági válság előtt készített programjára támaszkodik, de erről nem beszél nyíltan.

Így szavai szerint a legnagyobb ellenzéki párt szándékairól csak három forrásból tudakolódhatnak a választók: megnézhetik, mit tett a Fidesz legutóbb kormányon, hogy mit tesznek polgármestereik, önkormányzati képviselőik, és odafigyelhetnek arra, mit fecsegnek ki egyes politikusaik.

Kijelentette: a Fidesz akkor járna el tisztességesen, ha a választók elé tárná a szándékait.