Áldozati kutyákkal vadították a pitbullokat

Infostart
2010. március 3. 15:20
Ózdon redőnyzsinórra felakasztott kutyákat találtak - tájékoztatta az InfoRádiót a helyi Hérosz Alapítvány elnöke. Fazekas Ildikó az InfoRádiónak elmondta: a meggyilkolt kutyák áldozati állatoknak használták olyan emberek, akik a térségben rendszeresen szerveznek illegális kutyaviadalokat.

Áldozati kutyáknak használhatták azokat az állatokat, amelyeket felakasztva találtak meg Ózdon. Ez annyit tesz, hogy velük vadították meg a harci kutyákat, az ilyen áldozati állatokat téphették szét a pitbullok - mondta az InfoRádióban a Hérosz Alapítvány elnöke.

Általában kóbor kutyákat tépetnek szét a harci ebekkel, vagy menhelyről szereznek be kisebb állatokat a harci kutyák kiképzői, de az sem ritka, hogy egyszerűen ellopják mások kutyáit - mutatott rá Fazekas Ildikó.

A kiképzést és a viadalokat az erre szakosodott emberek általában úgy szervezik, hogy mások ne szerezhessenek tudomást a tevékenységről, sokáig azonban általában nem titkolható az ilyesmi. A településeken ugyanis sokan hallják a kutyák sikolyát, miközben a megvadult harci ebek széttépik őket.

Ilyenkor általában továbbállnak az állatviadalok szervezői, új helyet választanak maguknak a kiképzésre és a lebonyolításra is.

Ózdon is egyre többen sejtik, hogy egyesek ilyen tevékenységet folytatna. Erre utal a most megtalált állatok teteme is. A kutyákon látszott, hogy kínozták őket, mielőtt felakasztották volna egy redőnyzsinórra, egy akna fölé. Az egyik eb zsinórja elszakadt, ő valószínűleg azért pusztult el, mert nem tudott kimászni az aknából.

Az emberek azonban nem tesznek feljelentést - panaszkodott az alapítvány elnöke.

Fazekas Ildikó elmondta azt is: a szerencsétlen kutyákat úgy lehetne megvédeni, ha sem menhely, sem magánemberek nem adnának oda állatokat másoknak ingyen. Az ilyen kutyákat ugyanis - legalábbis Ózd környékén - az esetek többségében arra használják, hogy pitbulloknak adják zsákmányként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást