eur:
393.34
usd:
367.71
bux:
66268.5
2024. április 24. szerda György

Szapáry: Nem kötött titkos paktumot a Fidesz az IMF-fel

Szapáry György, a jegybank volt alelnöke cáfolja azt a szocialista vélekedést, amely szerint a Fidesz titkos paktumot kötött a Nemzetközi Valutaalappal a költségvetési hiány növeléséről. Az ellenzéki párt most azt mondja, tartanák a három százalék körüli deficitet, jóllehet korábban a párt több vezető politikusa is elképzelhetőnek tartotta, hogy a gazdaság mielőbbi beindítása érdekében átmenetileg emelni lehetne a hiányt.

Két órán keresztül tárgyalt a Fidesz küldöttsége a Nemzetközi Valutaalap munkatársaival, amikor a szervezet delegációja február közepén Budapesten járt. Az IMF akkor tarthatónak vélte a 2010-re tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiányt, az MSZP viszont afelől érdeklődik, a nemzetközi szervezet kötött-e titkos megállapodást az ellenzéki párttal arról, hogy egy leendő kormány növelheti majd a deficitet.

A jegybank volt alelnöke, Szapáry György a távirati irodának azt mondta, nem állapodtak meg az IMF-fel, erre csak a kormány lenne jogosult. Kérdés viszont, hogy a Fidesz akarja-e egyáltalán növelni a hiányt.

A szocialisták szerint igen, és tavaly több vezető fideszes politikus is tett erre utaló nyilatkozatot. Orbán Viktor pártelnök júniusban egy interjúban mondta: "vitatható, hogy a gazdasági gondokkal küszködő Magyarországnak miért kell 3,9 százalékos GDP arányos államháztartási hiány 2009-ben, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban". Ugyancsak erre utalt Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a párt alelnöke is október elején a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén.

"Vannak nemzetközi szerződések, elvárások. A hiány szintjét vállalta az ország néhány szerződésben, de úgy tűnik, hogy ezek a nemzetközi szervezetek elég rugalmasak. Egy jó program érdekében szerintem egy külső intézmény is rugalmas tud lenni. El tudok képzelni olyan időszakot, amikor munkahelyteremtés és beruházás ösztönzés érdekében egy ország átmenetileg vállalhat egy magasabb hiánycélt" - fogalmazott akkor.

Ezek a nyilatkozatok a 2009-es költségvetésre vonatkoztak. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere viszont novemberben már azt mondta, a Fidesz nem akarja átmenetileg sem növelni a hiányt.

Matolcsy György szerint viszont új költségvetést kell benyújtani a kormányváltás után, a kabinet ugyanis rosszul számolt, és legalább hét százalékos hiány várható. Matolcsy György szerint nem lesz elég a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag. Szerinte október 5. előtt, amikor lejár a korábbi hitel, érdemes kötnünk egy új megállapodást, mert a válságnak nem lesz vége. "A válság várhatóan 2012 végéig itt lesz velünk, ezért nekünk pénzpiaci stabilitás kell. Ezt a stabilitást hozhatja egy második megállapodás, ami már reformokra építhet" - jelentette ki.

Matolcsy György szerint államreformra, a korrupció visszaszorítására és radikális adócsökkentésre lenne szükség a gazdaság mielőbbi beindításához. A Fidesz szerint az így kieső bevételeket ellentételezhetné az a pluszpénz, ami egymillió új munkahely teremtésével és a gazdaság beindításával keletkezne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×