Múzeumi negyedet tervez a Fidesz a Nyugati helyén - lapszemle

Infostart
2010. március 2. 07:26
Múzeumi negyedet tervez a Fidesz a Nyugati helyén a Gyurcsány-kabinet kormányzati negyede helyén - írja a Népszabadság. Az új múzeumi negyed kapcsolathoz jutna a Szépművészeti Múzeum (Hősök tere) zónájával.

A Nyugati pályaudvar eleve kikívánkozik az Eiffel-csarnokból, így maga a csarnok, némiképp a párizsi D'Orsay mintájára, kulturális központtá alakítva, mintegy bejárati épülete lehetne a múzeumpromenádnak. Ezeket a kitételeket is tartalmazza Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetőjének az új ciklusra szóló Budapest-programja.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, visszaállítja az osztályismétlés lehetőségét, és arra is engedélyt ad, hogy az iskolák eltanácsolhassák az intézményből a többieket bántalmazó vagy társait a tanulásban súlyosan akadályozó diákokat. Pósán László, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa szerint a buktatást az alsó tagozaton még Magyar Bálint volt oktatási miniszter tiltotta meg, az esélyegyenlőség javítására hivatkozva hozott intézkedés azonban éppen a hátrányos helyzetű gyerekeknek ártott a legtöbbet.

Nem fizették ki a miskolci Kemény Dénes uszoda építési alvállalkozóit - állítják az Indexnek az érintett cégtulajdonosok. Úgy számolnak, hogy csaknem kétszáz millió forinttal tartozik nekik a fővállalkozó, egy debreceni vállalkozás. A Kemény Dénes uszodát tavaly októberben adták át. Több mint kétmilliárd forintból épült, amiből másfél milliárd forint állami támogatás volt. Munkagépekkel vonult hétfő délelőtt a Kemény Dénes uszoda elé több miskolci vállalkozó. Azt mondják, nem tudnak járulékokat fizetni, többen a csőd szélén állnak. A vállalkozók úgy döntöttek, ha egy hónapon belül nem kapják meg a pénzüket, visszabontják azt, amit építettek.

A korábbi várakozásokkal szemben a magyarországi barkácsáruházak is megszenvedik a válságot - számol be a Napi Gazdaság. Egyedül a festékforgalom tartotta magát, így nem véletlen, hogy a tavaszi szezonnyitóban erős hangsúlyt kapnak e termékek a láncok prospektusaiban, de a kerti szerszámoknál és termékeknél is felfutást várnak. Piaci vélemények szerint a csináld magad szegmensben is előretörhetnek a netes vásárlások, miközben csökken a vásárlásonkénti kosárérték.

A Világgazdaság szerint a piaci folyamatok jelentős részben függetlenül alakulnak a kormányzati szándékoktól. Így a gyógyszerfogyasztás kormányzati restrikciója is csak átmenetileg csökkentette a kiadásokat, az idei gyógyszerköltségvetés valószínűleg nem fedezi a betegek szükségleteit. Nálunk egy dobozra 6 euró tb-támogatás jut, az uniós átlag 2002-ben meghaladta a 25 eurót. Az emberek az idén 10-11 százalékkal többet költhetnek vényköteles orvosságaikra a tavalyinál.

Vélhetően nem született megállapodás tegnap délután az Adó- és Pénzügyi Dolgozók országos Szakszervezeti Tanácsa, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete és a Pénzügyminisztérium közötti tárgyaláson az APEH és a VP dolgozók tavalyi mozgóbéréről folyó tárgyaláson - írja a penzcentrum.hu. Az egyeztetésen elhangzottakról egyik fél sem árult el részleteket. A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a szakszervezetek a tavalyi évre visszamenőleg még egy havi mozgóbért követelnek a két szervezet dolgozóinak a tavaly év közben és év végén kifizetett egy-egyhavi jutalmakon felül. Az érdekvédők azzal fenyegetnek, hogyha március 4-ig nem lesz megállapodás, a Pénzügyminisztérium épülete elé vonulnak tüntetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást