Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Jobbik a Fidesz és az MSZP közelében ünnepel március 15-én

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március 15-én egy időben, és egymáshoz közeli helyszínen emlékezik meg a Fidesz valamint az MSZP az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. A nagygyűlésektől nem messze, csaknem 500 méterre lesz a Jobbik rendezvénye, szintén ugyanabban az időpontban.

 Szakít az MSZP az elmúlt évek gyakorlatával, idén március 15-én 15 órakor szabadtéren, a Pilvax közben tartja meg a nemzeti ünnep tiszteletére országos nagygyűlését. A párt az időpontot közleményben tudatta tegnap reggel. Ezután Budai Bernadett, a párt szóvivője azt mondta: korábban a nemzeti radikalizmus kiszorította az állampolgárokat az ünnepekről és a félelem miatt sokan inkább otthon maradtak. Ennek szeretnének véget vetni azzal, hogy szabadtéri rendezvényt tartanak a nemzeti ünnepen.

"Ez egy országos nagygyűlés lesz, egy szabadtéri rendezvény. Mindenkinek szól, aki demokratikus elkötelezettségűnek vallja magát. Ez egy ezres nagyságrendű tömeget jelent. A vezérszónok, a legfontosabb megszólaló Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz" - mondta a szóvivő.

Nem sokkal később derült ki, hogy március 15-én ugyanakkor tart a Fidesz és a KDNP is megemlékezést. Kampánynyitójuk az MSZP rendezvényéhez közel lesz, Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója közölte: ők az Erzsébet híd pesti hídfőjénél gyülekeznek majd.

"Ezen a rendezvényhelyszínen már többször rendeztünk nagygyűlést. Ide is több tízezer embert várunk. Beszédet mond Orbán Viktor,a Fidesz elnöke. A kampánynyitó illeszkedve a Fidesz által meghirdetett olcsó, takarékos kampányhoz, külsőségeiben visszafogott, és egy elég alacsony költségvetésű rendezvény lesz" - mondta.

Az MSZP szóvivője szerint a kialakult helyzet miatt egyeztetésekre lehet szükség a két szervező csapat között. De nemcsak e két párt tart egymáshoz közel megemlékezést. A Jobbik rendezvénye ugyanabban az időpontban, csaknem 500 méterre lesz, a Deák Ferenc téren.

A nagygyűlésen felszólal Vona Gábor, a Jobbik kormányfőjelöltje és Morvai Krisztina EP-képviselő. Az MDF nem tart megemlékezést március 15-én, a párt közleménye szerint nem akarják a nemzeti ünnepet "az utcai pártpolitizálás öncélú kampányeszközévé silányítani", a párt szimpatizánsai, barátai március 13-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban Katona Tamás történész előadásával emlékeznek a szabadságharc hőseire, március 15-én pedig Gábor Áron emlékművét koszorúzzák meg az MDF képviselői.

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester - a hagyományoknak megfelelően - a Petőfi-szobornál kora délután mond beszédet a nemzeti ünnepen.