Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ítélethirdetés az UD Zrt. kontra Debreczeni József ügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ítéletet hirdet ma a Fővárosi Bíróság az UD Zrt. és Debreczeni József publicista között folyó perben. A vagyonvédelmi cég aljas indokból elkövetett rágalmazás miatt perelte be az MDF képviselő-jelöltjét.

Debreczeni József publicista nem sokkal az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési botrány kirobbanása után írt terjedelmes cikket a Népszabadságban. A diktatúra árnyéka című cikkében tényként állította, hogy a nemzetbiztonsági hivatal és a rendőrség információi szerint az UD Zrt. "titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel való információszerzés céljára".

Debreczeni József a cikkben azt írta, hogy az UD Zrt. behatolt a freemail levelezőrendszerbe, és feltérképezte sok ezer postafiók-tulajdonos kapcsolatrendszerét, és telefonhívás-listákhoz is hozzájutott.

Emiatt perelte be a cég Debreczeni Józsefet, mégpedig jelentős érdeksérelmet okozó, aljas indokból, nagy nyilvánosságból elkövetett rágalmazás miatt. A cikkben foglaltakat a cég képviselője, Tóth János már a korábbi tárgyalásokon cáfolta, sőt, szerinte a levelezőrendszert üzemeltető cég sem tud támadásról.

Tóth János azt mondta, hogy már a cikk megjelenése előtt visszautasították a cikkíró állításait. Debreczeni József a tárgyaláson nem vitatta, hogy elfogult volt a céggel, és nem adott hitelt képviselőinek, ám kiemelte, hogy cikke elsősorban a politikai összefonódásokról szólt. Az pedig szerinte a szabad sajtó halála lenne, ha azt várnák el egy publicistától, hogy cikke témáját illetően várja meg az azzal kapcsolatos jogerős ítéleteket.

"Én nem oknyomozó újságíró vagyok", a vélemény műfajtól pedig nem várható el az a fajta tárgyilagosság, mint az újságíróktól - hangoztatta a közíró. A délutáni tárgyaláson már ítélethirdetés várható a perbeszéd és az utolsó szó jogán mondottak után.