Egyre több az elhízott, egyre több lesz a szívbeteg

Infostart
2010. március 1. 18:20
Csak meg kell nézni a napjaink kisgyermekeinek elhízottságát, és előre jelezhető a következők évtizedek betegségei, népegészségügyi problémái - mutatnak rá egyesült államokbeli kutatók.

Mintegy 16 ezer 1 és 17 év közötti gyermek és tinédzser vizsgálatának eredményei rámutatnak arra, hogy a jövő egyik népbetegségei a szívbetegségek lesznek. A gyermekek 70 százaléka egészséges súlyú volt, míg 15 százalékuk túlsúlyos, 11 százalék elhízott, 3,5 százalékuk pedig súlyosan elhízott.

Metállapításaik szerint a három és öt év közötti elhízott gyermekek 40 százalékának szervezetében volt igen magas a C-reaktív fehérjék szintje, míg a normál súlyú kicsik csoportjában az arány 17 százalékos.

A C-reaktív fehérjékről azt tartják, hogy megjósolják a szívinfarktus bekövetkeztét. Ahhoz azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy a kutatók pontos képet adjanak arról: milyen összefüggés van a között, ha kisgyermekkorban magas ennek a fehérjének a szintje, és a későbbi egészségi állapot között - olvasható a Pediatrics című szaklapban.

Az Észak-Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a súlyosan túlsúlyos gyermekek szervezetében volt igen magas a C-reaktív fehérje szintje. A protein azonban az életkor előre haladtával egyre nagyobb arányban jelentkezett a túlsúlyosoknál, a 15-17 éves súlyosan elhízottak 83 százalékánál volt jelen.