Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb árhullám indult el a Krasznán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb árhullám indult el a Kraszna romániai szakaszáról, miközben a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részéről még le sem vonult a korábbi áradás - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Kraszna hazai szakasza lassan apad, így 64 kilométer hosszú védvonalán változatlanul elsőfokú az árvízvédelmi készültség - mondta az igazgató.

Hozzátette: a vízügyi szakemberek fokozottan figyelik a védművek állapotát, eddig a folyó mentén élők biztonságát veszélyeztető árvízi jelenségeket nem tapasztaltak.

A Romániából indult újabb árhullám a jelzések szerint kisebb mértékű, viszont a meteorológiai előrejelzések szerint a következő négy napban 13-17 milliméter csapadékra is lehet számítani a vízgyűjtő területen.

Bodnár Gáspár szerint a folyamatos csapadék-utánpótlás a védekezés elhúzódását vonhatja maga után.

Az esőzés hátráltathatja a belvíz elleni védekezést is Szabolcsban, ahol most 11.900 hektáros területet borít víz. Felső-Szabolcsban mindhárom belvízvédelmi szakaszon, valamint a Szamos-Kraszna-közben továbbra is másodfokú, míg a beregi tájegységben és a Tisza-Szamos-közben elsőfokú a készültség.

Összesen 11 szivattyútelep gépeit működtetik az érintett területeken, amelyekről az utóbbi 24 órában 1,9 millió köbméter belvizet emeltek át a csatornákba és a folyókba, valamint öt víztározóba is. A tározókba eddig már 13 millió köbméter vizet vezettek.

A vízügyi igazgatóság mellett Szabolcsban két vízgazdálkodási társulat, valamint Nagyecsed, Kisar, Paszab, Dombrád, Nagyhalász, Tiszabercel, Ibrány és Barabás önkormányzata is belvízvédelmi készültséget tart területén.