Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Semjén: A multik talicskával tolják ki a pénzt az országból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Adócsökkentést szorgalmazott a magyar vállalkozások életben maradásáért Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a párt III. országos konferenciáján szombaton a fővárosban.

A KDNP elnöke kijelentette: a neoliberálisok által vallott adóemelés és megszorító csomagok nem jelentenek járható utat.

Adócsökkentésre van szükség, hogy a magyar vállalkozások életben maradhassanak. Ma ugyanis egy magyar vállalkozás előtt három út áll: vagy csődbe megy, vagy a feketegazdaságban folytatja tevékenységét, vagy Pozsonyba települ át és ott fizeti az adót - fejtette ki.

Semjén Zsolt gazdaságpolitikájuk alapelemeként említette az adócsökkentés mellett, hogy nem szabad a lakosságot megsarcolni. Ez nemcsak erkölcsileg elfogadhatatlan, hanem a gazdasági növekedés ellen is hat - jegyezte meg.

Kiemelte, arra van szükség, hogy a gazdasági növekedés beindításáért a különböző kedvezményeket ne a külföldi vállalkozások kapják, hanem a magyar kis- és középvállalkozások. Hozzáfűzte: ma minden kedvezmény a multinacionális cégekhez kerül, amiről a magyar vállalkozások "nem is álmodhatnak" - fűzte hozzá.

A multik különböző transzferekkel "talicskával tolják ki a pénzt" az országból, s miközben a gazdaság nagy részét birtokolják, addig a munkavállalóknak csak a töredékét foglalkoztatják.

Semjén Zsolt szerint a neoliberálisok olyan gazdaságpolitikát folytatnak, amelynek lényege, hogy az ember van a pénzügypolitikáért. Ezzel szemben a kereszténydemokrata szociális piacgazdaság alapja, hogy a gazdaság- és pénzügypolitika van az emberekért, hogy az ő életüket javítsa - mondta.

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere köszöntőjében azt mondta, a KDNP és a kereszténydemokrácia ma a polgári politizálás "gerincét adja" Magyarországon. A kereszténydemokrata eszmeiség nem ellensége a fejlődésnek, s Magyarországon is sikeres lehet, mert nem mindent a piacnak rendel alá - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy úgy tűnik, "a szolidaritás és a testvériség kiveszett" a mai kormányzati politikából, de a "mi politikánkból nem tűnt el." A kerületben megvalósuló fejlesztések nem valósulhattak volna meg, ha nincs a sikeres Fidesz-KDNP-együttműködés - mondta.