Nem számíthatunk már komoly influenzajárványra az idén

Infostart
2010. február 26. 19:56
Nem számíthatunk már komoly influenzajárványra az idén - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos elmondta: január eleje óta nem növekszik a megbetegedések száma, a legfrissebb adatok némi javulást mutatnak az intenzív osztályra kerülők számát illetően.

A múlt héten szinte pontosan annyian fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az országban, mint a megelőz egy hétben, azaz mintegy 13-14 ezren. A szám januárban és februárban szinte egyáltalán nem változott.

Az influenzavírusnak minimális aktivitása van, a felső légúti tünetekkel járó megbetegedések nagy részét más vírusok okozzák - mondta Ócsai Lajos.

Az ország kórházaiban a vírus miatt jelenleg mintegy 10 ember szorul intenzív ellátásra, azaz gépi lélegeztetésre, ez a szám tehát valamelyest csökkent a korábbiakhoz képest.

Mindebben komoly szerepe van az időjárásnak is, a vírusnak ugyanis egyre kisebb lehetősége van a terjedésre.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője elmondta azt is, hogy egy járvány 12-15 év alatt zajlik le, így április végéig kell még megbetegedésekre számítani. Komoly járványhullám azonban már nem várható.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást