Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megpuhította az IMF vezetőit a Fidesz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olyan piaci értesülés kezd elterjedni Londonban, amely szerint a magyar gazdaságpolitika keretei nemzetközi \"engedéllyel\" tágulnának a tavaszi választások után a Fidesz érdekeinek megfelelően - írja a Portfolio.hu. A lazább költségvetési politika megengedéséért cserébe az IMF radikálisabb államháztartási átalakításokat várna el.

Egy olyan piaci értesülés kezdett el terjedni Londonban, amely szerint a magyar gazdaságpolitika keretei nemzetközi "engedéllyel" tágulnának a tavaszi választások után a Fidesz érdekeinek megfelelően. A legnagyobb támogatottságot élvező magyar párt már régóta a gazdaságot jobban ösztönző költségvetési politikát szorgalmaz, amelyet az IMF feltételekkel, de akár tolerálna is. Az esetlegesen megemelendő idei hiánycél nem lenne feltétlenül meglepő és negatív fejlemény a piacnak, ugyanis már eddig sem igazán hittek a hivatalos kormányzati hiánycél tarthatóságában.

Az Eurasia Group elemzőinek péntek délelőtt jelzett információi szerint előzetes tárgyalásokat folytatott a Fidesz vezetőivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az intézmény olyan jelzést tett az ellenzéki pártnak, hogy hajlandó lenne belemenni egy 5-5.5% körüli idei GDP-arányos államháztartási hiánycélba a 3.8%-os mostani cél helyett. A lazább költségvetési politika megengedéséért cserébe az IMF radikálisabb államháztartási átalakításokat várna el.

Az Eurasia Group elemzőinek információja kapcsán Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) ma délutáni anyagában arra emlékeztet, hogy a Fidesz a választásokra készülve több alkalommal is jelezte, hogy adócsökkentést szeretne végrehajtani (amelynek magasabb hiány lenne a következménye, igaz talán érdemi szerkezeti átalakítást is hozna az adórendszer módosítása). Timothy Ash arra is rámutat, hogy az IMF a korábbi nyilatkozatok alapján egy 7 százalék körüli idei deficit kialakulását (amelynek lehetőségét többször is "belengette" a Fidesz) már nem tolerálná.

Sem az Eurasia Group, sem az RBS elemzői nem térnek ki anyagukban arra, hogy az idei esetlegesen megemelt államháztartási hiánycél az állami vállalatoktól átvállalandó adósságokkal függne össze (holott ez a tétel is megemelné a hiánycélt, igaz ez speciális tétel, nem a lazább fiskális politika következménye lenne).

Mint emlékezetes: a legutóbbi hitelfelülvizsgálati tárgyalási fordulót lezáró február közepi sajtótájékoztatón az IMF, illetve az Európai Bizottság szakértői tárgyalásokat folytattak a Fidesz vezetőivel is. Ezekről az IMF illetékese akkor csak annyit mondott, hogy a Fidesz vezetői is tisztában vannak a szigorúan tartott költségvetési politika fontosságával, ígéretet is tettek erre, illetve arra is, hogy továbbra is együttműködnek a nemzetközi szervezetekkel.