Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A botrányok ellenére sem mond le Szekeres Imre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem mond le a honvédelmi miniszteri posztról Szekeres Imre - közölte a tárca sajtóosztálya az után, hogy az elmúlt két hétben két botrány is elérte a minisztériumot. A honvédség volt parancsnoka szerint kizárt, hogy csak a letartóztatottak tudtak a vesztegetési botrányról.

Bár az elmúlt két hétben két botrány is kirobbant a Honvédelmi Minisztériummal összefüggésben, a tárca vezetője nem mond le a posztjáról. Ezt a minisztérium sajtóosztály tudatta közleményben az InfoRádióval.

Múlt héten a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát fogták el kommandósok, miután a katonai ügyészség befolyással üzérkedéssel gyanúsította meg az intézmény vezetőjét.

Szabó János a gyanú szerint azzal keresett meg egy nemzetközi szállítmányozási céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte a rektor, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

Szerdán pedig a tárca védelemgazdasági főosztályának vezetőjét, és annak helyettesét gyanúsították meg azzal, hogy csúszópénzt fogadtak el egy közbeszerzési eljárás után: magyarul a győztes pályázónak vissza kellett játszania az állami megrendelés bizonyos százalékát.

Az ügyben két tábornok, két ezredes és egy százados érintett, ők több millió forintot kaptak így, és osztottak szét maguk közt. A minisztérium szerint Szekeres Imre vállalja a politikai felelősséget az elmúlt négy év szakmai teljesítményéért, és a botrányokért is.

A felelősség vállalása ebben az esetben azt jelenti, hogy egy lemondással nem hagyja magára a szervezetet, hanem megtesz mindent azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak még egyszer elő - írja a tárca a közleményben.

Szekeres Imre azt is kezdeményezi, hogy a parlament szakbizottsága hallgassa meg őt és Kovács Tamás legfőbb ügyészt a történtekről. Szerinte most nem politikai színjátékra, hanem higgadt politizálásra van szükség.

Szekeres Imre arra utasítja a Katonai Biztonsági Hivatalt, hogy munkájukat még az eddigieknél is alaposabban és körültekintőbben végezzék, és amennyiben a hivatal szabálytalanságot vagy visszaélést tár fel, azonnal járjon el, és haladéktalanul jelentse azt a Katonai Ügyészségnek - úgy, ahogy azt most is tette.