Németh Zsolt szerint a kormány a Fidesz programját követi

Infostart
2010. február 25. 06:06
Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy véli, hogy a kormány az energiapolitikában a Fidesz által meghatározott úton halad tovább. Németh Zsolt szerint ezt jelenti a miniszterelnök bejelentése a diverzifikációról.

A miniszterelnök által szorgalmazott energiadiverzifikáció nem más, mint a Fidesz programjának folytatása. Szavai szerint a kormány egy "hosszú útkeresés után találta meg az utat", hiszen a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc még egy álomnak nevezte a Nabuccot, amellyel azonban nem lehet fűteni.

Bajnai Gordon azonban belátta, hogy az ország érdeke nem ez, és az utolsó hónapban megfogalmazta a helyes stratégiát.

Németh Zsolt hangsúlyozta: egy olyan észak-déli energetikai folyosó kialakítására van szükség, amely biztosítja, hogy Magyarország ne kizárólag Oroszországból importáljon gázt.

A Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerint együtt kell kialakítani a Duna menti országoknak azt a stratégiát, hogy milyen - a folyóval összefüggő - elképzeléseket nyújtanak be az Európai Bizottságnak. A Duna stratégiáról a magyar EU-elnökség idején dönt majd az Európai Tanács.

A Duna egy különösen gazdag ökológiai érték, amelyet meg kell őrizni. A Duna stratégiának ebből kell kiindulnia - mondta az InfoRádióban Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Az Európai Bizottság jelenleg még várja a projekteket, azaz abban a stádiumban vagyunk, amikor még érdemes lépni - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zsolt 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Németh Zsolt 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást