eur:
393.1
usd:
367.19
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Navracsics: "A csúcsminisztériumi rendszert preferálnám, de óvatos vagyok"

Az első törvények között be fogjuk nyújtani a kisebb Országgyűlésre és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekre vonatkozó törvényjavaslatot - nyilatkozta Navracsics Tibor a Népszabadságnak. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén esetleg lenne "humán" csúcstárca, amely az egészségügyet, a szociális, illetve a kulturális és oktatási területeket is felügyelné.

Az interjúban megkérdezik Navracsics Tibortól, hogy reális terv-e a két- vagy hároméves költségvetés? "A lényeg, hogy a parlament minden évben szavazzon a költségvetésről. Én ugyanakkor kimondottan hasznosnak tartanám, ha készülne egy két-hároméves ütemterv is, afféle előretekintés" - válaszolta a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy orvosoljuk a magyar politikának azt a deficitjét, ami a bizonytalanságban nyilvánul meg. Szeretném, ha az első törvények között szerepelne a kisebb parlament, valamint a köztisztviselői törvény módosítása, azaz ismét létrehoznánk a közigazgatási államtitkári posztot.

Kettéválasztanánk a közigazgatást és a politikát. És a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény, természetesen.

Az egyik kérdés így hangzott: "Véleménye szerint a minisztériumi struktúrának az Orbán-kormány 1998-2002-es szerkezetéhez kellene hasonulnia, vagy a csúcsminisztériumi modellre - Belügy-, Külügyminisztérium, vidékfejlesztési, nemzetgazdasági, vagyongazdálkodási, honvédelmi, közigazgatási-igazságügyi, nemzeti integrációs tárca - szavaz?"

Ez a politikai körülményektől függ - emelte ki válaszában Navracsics Tibor. Elmondta: "koalíciós kormányok esetében nagyobb mozgásteret ad a több minisztérium. Egypárti kormány számára talán hatékonyabb működést tesz lehetővé a csúcsminisztériumi rendszer. De egyik sem csodaszer. A csúcsminisztériumi rendszert preferálnám, de óvatos vagyok. Egyiket sem lehet abszolút célként beállítani. Kísérleti jelleggel mi is azt nézzük, hogy melyik felelne meg az általunk elképzelt céloknak, a hatékonyság, az átláthatóság és a minél olcsóbb működés követelményének."

Navracsics megerősítette azt az értesülést, hogy lenne esetleg egy "humán" csúcstárca, amely az egészségügyet, a szociális, illetve a kulturális és oktatási területeket is felügyelné.

A politikus arról is beszélt, hogy a Fideszben szakmai vita folyik az adórendszerről. "Ma a lengyel, cseh, szlovák, román adórendszer az egykulcsos felé megy. De számunkra a családpolitikai szempontok is fontosak, ami többek között magában foglalja a gyerekek után járó adókedvezményt. Ez, ha akarom, egykulcsos adózás, ha akarom, másik kulcs. A viták valahol majd nyugvópontra jutnak" - jelentette ki Navracsics.

Hozzátette: a választási programot a Fidesz március 15-e környékén, a kampánykezdet idején hozza nyilvánosságra.

Beszélt arról is, hogy Orbán Viktor lesz a listavezető és a miniszterelnök-jelölt.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×