Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: \"A csúcsminisztériumi rendszert preferálnám, de óvatos vagyok\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az első törvények között be fogjuk nyújtani a kisebb Országgyűlésre és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekre vonatkozó törvényjavaslatot - nyilatkozta Navracsics Tibor a Népszabadságnak. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén esetleg lenne \"humán\" csúcstárca, amely az egészségügyet, a szociális, illetve a kulturális és oktatási területeket is felügyelné.

Az interjúban megkérdezik Navracsics Tibortól, hogy reális terv-e a két- vagy hároméves költségvetés? "A lényeg, hogy a parlament minden évben szavazzon a költségvetésről. Én ugyanakkor kimondottan hasznosnak tartanám, ha készülne egy két-hároméves ütemterv is, afféle előretekintés" - válaszolta a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy orvosoljuk a magyar politikának azt a deficitjét, ami a bizonytalanságban nyilvánul meg. Szeretném, ha az első törvények között szerepelne a kisebb parlament, valamint a köztisztviselői törvény módosítása, azaz ismét létrehoznánk a közigazgatási államtitkári posztot.

Kettéválasztanánk a közigazgatást és a politikát. És a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény, természetesen.

Az egyik kérdés így hangzott: "Véleménye szerint a minisztériumi struktúrának az Orbán-kormány 1998-2002-es szerkezetéhez kellene hasonulnia, vagy a csúcsminisztériumi modellre - Belügy-, Külügyminisztérium, vidékfejlesztési, nemzetgazdasági, vagyongazdálkodási, honvédelmi, közigazgatási-igazságügyi, nemzeti integrációs tárca - szavaz?"

Ez a politikai körülményektől függ - emelte ki válaszában Navracsics Tibor. Elmondta: "koalíciós kormányok esetében nagyobb mozgásteret ad a több minisztérium. Egypárti kormány számára talán hatékonyabb működést tesz lehetővé a csúcsminisztériumi rendszer. De egyik sem csodaszer. A csúcsminisztériumi rendszert preferálnám, de óvatos vagyok. Egyiket sem lehet abszolút célként beállítani. Kísérleti jelleggel mi is azt nézzük, hogy melyik felelne meg az általunk elképzelt céloknak, a hatékonyság, az átláthatóság és a minél olcsóbb működés követelményének."

Navracsics megerősítette azt az értesülést, hogy lenne esetleg egy "humán" csúcstárca, amely az egészségügyet, a szociális, illetve a kulturális és oktatási területeket is felügyelné.

A politikus arról is beszélt, hogy a Fideszben szakmai vita folyik az adórendszerről. "Ma a lengyel, cseh, szlovák, román adórendszer az egykulcsos felé megy. De számunkra a családpolitikai szempontok is fontosak, ami többek között magában foglalja a gyerekek után járó adókedvezményt. Ez, ha akarom, egykulcsos adózás, ha akarom, másik kulcs. A viták valahol majd nyugvópontra jutnak" - jelentette ki Navracsics.

Hozzátette: a választási programot a Fidesz március 15-e környékén, a kampánykezdet idején hozza nyilvánosságra.

Beszélt arról is, hogy Orbán Viktor lesz a listavezető és a miniszterelnök-jelölt.