eur:
393.82
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Botrányok a honvédelmi tárcánál

A honvédelmi tárcát is elérte a botrány a parlamenti ciklus végére. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának őrizetbevétele után most a minisztérium két vezető beosztású munkatársáról derült ki, hogy csúszópénzt fogadott el. A honvédelmi miniszter a konkrét ügyekben nem szólalt meg, az államfő viszont tájékoztatást kért Szekeres Imrétől a szóbanforgó ügyekről.

 A választások előtt két hónappal már a második botrány robbant ki a honvédelmi tárcánál. A katonai ügyészség szerdán jelentette be, hogy több héttel korábban vesztegetés gyanúja miatt vett őrizetbe hivatásos katonákat vesztegetés gyanúja miatt.

A közlemény szerint a minisztérium vezető beosztású tisztjei, köztük a védelemgazdasági főosztály volt és jelenlegi vezetője, valamint helyettese csúszópénzt fogadott el egy közbeszerzési eljárás után: magyarul a győztes pályázónak vissza kellett játszania az állami megrendelés bizonyos százalékát a tárca eljárás alá vont munkatársainak.

Az Index úgy tudja, egy honvédségi beszállító jelentette az esetet az illetékeseknek, ezután csapott le az ügyészség. Két tábornokról, két ezredesről és egy századosról van szó, ők több millió forintot kaptak így, és osztottak szét maguk közt. A honvédelmi miniszter felfüggesztette állásukból az érintetteket, és hangsúlyozta, néhány ember miatt nem kérdőjeleződhet meg a honvédség tisztessége és becsületes munkája.

A vezérkari főnök már borúlátóbb. Szerinte árnyék vetült a magyar katonaságra. Tömböl László erről szóló levelét állítólag az összes magyar laktanyában felolvasták. Ugyanis nemcsak erről az ügyről van szó. Múlt héten kommandósok fogták el a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit szintén a katonai ügyészség befolyással üzérkedéssel gyanúsít.

Szabó János azzal keresett meg egy nemzetközi szállítmányozási céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni".

Cserébe azt kérte a rektor, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre. Szabó János előzetes letartóztatásban van. A két ügy miatt a honvédelmi miniszter az államfőnél járt, aki tájékoztatást kért Szekeres Imrétől.

Az eszmecseréről a két fél nem adott érdemi tájékoztatást. Az ügyhöz tartozik még, hogy a Katonai Ügyészség azóta felmentett szóvivője a vesztegetési ügy kapcsán egy újságírónak azt mondta, a HM legerősebb gazdasági társasága, az évi 40 milliárdos forgalmat bonyolító HM EI Zrt. egy gengszterszervezet.

Az Index szerint a céget szakmai körökben a honvédség és a titkosszolgálat kádertemetőjeként tartják számon. A társaság viszont visszautasította a vádakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×