eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Délután is kerülje el Budapestet! Ismét ellehetetlenül a közlekedés

Nagyon nehezen lehetett autóval közlekedni a fővárosban szerdán délelőtt; délután újra zsúfolttá válhatnak az utak - közölte Lorencz Pálma, a Fővinform ügyeletese az MTI-vel. A Budapesten zajló nemzetközi csúcstalálkozóval összefüggő dugóra Orbán Viktor Fidesz-elnök a Facebook közösségi portálon panaszkodott; Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester a szerinte túlzó intézkedések felülvizsgálatát sürgette.

Budapesten több, nemzetközi csúcstalálkozót tartanak szerdától, amelyek kapcsán előre jelezték, hogy közlekedési dugók alakulhatnak ki a fővárosi utakon időszakos útlezárások miatt.

A Fővinform ügyeletese szerint a reggeli és délelőtti órákhoz képest kora délutánra javult a fővárosi közlekedés, mert több, az érkező delegációk miatt lezárt útvonalon megengedték a forgalmat. Ilyen például a ferihegyi gyorsforgalmi út, amelyen jelenleg szabadon járhatnak az autósok 15 óráig, amikor újra lezárják.

A reggeli órákban csak lépésben lehetett haladni például a belvárosban, de több híd is bedugult. A Szabadság híd annyira járhatatlan volt, hogy többen kiszálltak az autójukból és inkább tömegközlekedéssel mentek tovább.

Erős volt a forgalom még az Erzsébet hídon és a Lánchídon, valamint az átkelőkhöz vezető utakon, így a Bartók Béla úton, a Hegyalja úton és az alagút környékén is.

Bedugult a kis- és a nagykörút, a Soroksári és a Budaörsi út, valamint több, a főbb útvonalak mellett található utca is.

Az ügyeletes szerint a közlekedési helyzet javult, de 15 óra után újra erősödhet a forgalom.

Szerdán a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) kormányfői Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia és Bulgária képviselőivel együtt tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról.

A kormányszóvivő és a BRFK közös közleménye szerint a delegációk vonulásának ideje alatt időszakos útlezárásokra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon.

A nemzetközi esemény biztosításának zavartalan lebonyolítása érdekében BRFK több forgalomkorlátozást is bevezet: szerda reggeltől csütörtökön 20 óráig lezárja a Kossuth Lajos tér teljes területét. Péntek estig pedig a Pesti alsó rakpartot is lezárják a Közraktár utca és a Dráva utca között.

Tilos megállni egészen péntek 24 óráig a belvárosban, a Dorottya utca mindkét oldalán, az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán, a Miatyánk utca mindkét oldalán, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között mindkét oldalon, valamint a Pesti alsó rakparton a Petőfi tér és az Eötvös tér között, mindkét oldalon.

Nem lehet megállni a Kossuth Lajos téren, az Alkotmány utcában és a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között sem. Szerdán tilos parkolni a Pesti alsó rakparton a Lánchíd északi parkolója és a Garibaldi utcai felhajtó között.

Szerda estétől csütörtökön 24 óráig tilos lesz a megállás a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, az Arany János utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakpart és az Akadémia utca között, valamint az Akadémia utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és az Arany János utca között.

Blokád alatt Budapest - írta a Fidesz elnöke szerdai, a Facebook közösségi portálon közzétett bejegyzésében. Orbán Viktor beszámol arról, hogy másfél óra alatt jutott el a Cinege utcától a Parlament épületéig, "pedig kívülről súrolta" a KRESZ határait. "Azért mindennek van határa. Néhány delegáció érkezése miatt nem szabad megbénítani egy kétmilliós várost. Abcúg!" - fogalmaz az ellenzéki párt első embere.

Rogán Antal szerdán az MTI-hez közleményt juttatott el, amely szerint a belváros polgármestereként nyomatékosan kéri a kormány vezetőitől: "a most megtett túlzó és felesleges intézkedéseket vizsgálják felül, és kezdeményezzenek széles körű egyeztetést a város vezetőinek bevonásával a hasonló esetek elkerülésére".

A polgármester szerint úgy tűnik, "a kormány felelős döntéshozóinál a régi beidegződések és logikák működnek, sürgősen szükség van egy, ilyen esetekben használható biztonsági minimum megfogalmazására". Szerinte a szerdai nappal együtt járó közlekedési káosz ékes bizonyítéka annak, hogy a kormányzat és a főváros vezetése nincs felkészülve a 2011-es EU csúccsal együtt járó feladatokra.

Rogán Antal szóvá teszi, hogy a most megtett biztonsági intézkedések előkészítésébe nem vonták be a Belváros vezetését. Megítélése szerint a most megtett lépések erősen túlzóak és alkalmatlanok a cél elérésére, nem veszik figyelembe a budapestiek érdekeit, csak a városba érkező delegációk maximális kényelmét és biztonságát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×