Délután is kerülje el Budapestet! Ismét ellehetetlenül a közlekedés

InfoRádió / MTI
2010. február 24. 14:21
Nagyon nehezen lehetett autóval közlekedni a fővárosban szerdán délelőtt; délután újra zsúfolttá válhatnak az utak - közölte Lorencz Pálma, a Fővinform ügyeletese az MTI-vel. A Budapesten zajló nemzetközi csúcstalálkozóval összefüggő dugóra Orbán Viktor Fidesz-elnök a Facebook közösségi portálon panaszkodott; Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármester a szerinte túlzó intézkedések felülvizsgálatát sürgette.

Budapesten több, nemzetközi csúcstalálkozót tartanak szerdától, amelyek kapcsán előre jelezték, hogy közlekedési dugók alakulhatnak ki a fővárosi utakon időszakos útlezárások miatt.

A Fővinform ügyeletese szerint a reggeli és délelőtti órákhoz képest kora délutánra javult a fővárosi közlekedés, mert több, az érkező delegációk miatt lezárt útvonalon megengedték a forgalmat. Ilyen például a ferihegyi gyorsforgalmi út, amelyen jelenleg szabadon járhatnak az autósok 15 óráig, amikor újra lezárják.

A reggeli órákban csak lépésben lehetett haladni például a belvárosban, de több híd is bedugult. A Szabadság híd annyira járhatatlan volt, hogy többen kiszálltak az autójukból és inkább tömegközlekedéssel mentek tovább.

Erős volt a forgalom még az Erzsébet hídon és a Lánchídon, valamint az átkelőkhöz vezető utakon, így a Bartók Béla úton, a Hegyalja úton és az alagút környékén is.

Bedugult a kis- és a nagykörút, a Soroksári és a Budaörsi út, valamint több, a főbb útvonalak mellett található utca is.

Az ügyeletes szerint a közlekedési helyzet javult, de 15 óra után újra erősödhet a forgalom.

Szerdán a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) kormányfői Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia és Bulgária képviselőivel együtt tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról.

A kormányszóvivő és a BRFK közös közleménye szerint a delegációk vonulásának ideje alatt időszakos útlezárásokra kell számítani a Ferihegyi repülőtérre vezető útvonalon.

A nemzetközi esemény biztosításának zavartalan lebonyolítása érdekében BRFK több forgalomkorlátozást is bevezet: szerda reggeltől csütörtökön 20 óráig lezárja a Kossuth Lajos tér teljes területét. Péntek estig pedig a Pesti alsó rakpartot is lezárják a Közraktár utca és a Dráva utca között.

Tilos megállni egészen péntek 24 óráig a belvárosban, a Dorottya utca mindkét oldalán, az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán, a Miatyánk utca mindkét oldalán, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között mindkét oldalon, valamint a Pesti alsó rakparton a Petőfi tér és az Eötvös tér között, mindkét oldalon.

Nem lehet megállni a Kossuth Lajos téren, az Alkotmány utcában és a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között sem. Szerdán tilos parkolni a Pesti alsó rakparton a Lánchíd északi parkolója és a Garibaldi utcai felhajtó között.

Szerda estétől csütörtökön 24 óráig tilos lesz a megállás a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, az Arany János utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakpart és az Akadémia utca között, valamint az Akadémia utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és az Arany János utca között.

Blokád alatt Budapest - írta a Fidesz elnöke szerdai, a Facebook közösségi portálon közzétett bejegyzésében. Orbán Viktor beszámol arról, hogy másfél óra alatt jutott el a Cinege utcától a Parlament épületéig, "pedig kívülről súrolta" a KRESZ határait. "Azért mindennek van határa. Néhány delegáció érkezése miatt nem szabad megbénítani egy kétmilliós várost. Abcúg!" - fogalmaz az ellenzéki párt első embere.

Rogán Antal szerdán az MTI-hez közleményt juttatott el, amely szerint a belváros polgármestereként nyomatékosan kéri a kormány vezetőitől: "a most megtett túlzó és felesleges intézkedéseket vizsgálják felül, és kezdeményezzenek széles körű egyeztetést a város vezetőinek bevonásával a hasonló esetek elkerülésére".

A polgármester szerint úgy tűnik, "a kormány felelős döntéshozóinál a régi beidegződések és logikák működnek, sürgősen szükség van egy, ilyen esetekben használható biztonsági minimum megfogalmazására". Szerinte a szerdai nappal együtt járó közlekedési káosz ékes bizonyítéka annak, hogy a kormányzat és a főváros vezetése nincs felkészülve a 2011-es EU csúccsal együtt járó feladatokra.

Rogán Antal szóvá teszi, hogy a most megtett biztonsági intézkedések előkészítésébe nem vonták be a Belváros vezetését. Megítélése szerint a most megtett lépések erősen túlzóak és alkalmatlanok a cél elérésére, nem veszik figyelembe a budapestiek érdekeit, csak a városba érkező delegációk maximális kényelmét és biztonságát.