eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az MSZP tiltakozik a rákoscsabai főplébánia miseintenciója miatt

Tiltakozik az MSZP a rákoscsabai főplébánia heti miseintenciója miatt, mert az a párt szerint egyrészt a szocialistákra vonatkozó állításaiban "minden határon túlmegy durvaságban", másrészt nyílt politizálásra hív fel a templom falai között.

Nyakó István, az MSZP szóvivője - a párt hívő tagozatának tagjaként - szerdai sajtótájékoztatóján a körlevéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: a heti miseintenció ajánlásában szereplő szöveg hemzseg a durva és személyeskedő jelzőktől, megalázó kifejezéseket használ a volt és a jelenlegi miniszterelnökre vonatkozóan. Példaként említette, hogy a kormányfőt "Liba-jnai Gordonnak", elődjét pedig "Gyurcsány KISZ-führernek" nevezik a körlevélben.

A miseintenciót jelen esetben a főplébános adja ki, az tartalmazhatja a miserendet és egyéb instrukciókat is.

A szóvivő hangsúlyozta: az MSZP nem kíván egyetlen egyház életébe sem beleszólni, de fel kell emelniük a hangjukat az ellen, ha méltatlan támadás éri közösségüket és tagjaikat.

Szavai szerint a körlevélben, a félreérhetetlen MSZP-ellenes gondolatok után, az olvasható: "a pun háborúk idején a híres író és államférfi, Cato minden felszólalását azzal fejezte be, hogy Karthágót el kell pusztítani, és itt vajon kiket és miket?".

Véleménye szerint azzal, hogy a levél nyílt politizálására hív fel a templom falai között, megosztja és szétszakítja a közösséget, amely lelki megnyugvást keres ott, nem pedig politikai agitációt.

Nyakó István leszögezte, a vallás olyan ügy, amelyben semmi keresnivalója a pártpolitikának és a kampányoknak. Mint mondta, az MSZP nem ellenzi, hogy az egyházak véleményt formáljanak közügyekben, de nem lehet szerepük pártpolitikai csatákban.

Nem értünk egyet azzal és a leghatározottabban tiltakozunk ellene, ha valamelyik egyház nyíltan kiáll a választásokon egyik demokratikus párt mellett úgy, hogy közben a másik demokratikus erőt pocskondiázza - tette hozzá. Álláspontja szerint az egyház képviselői nem lehetnek kampányszóvivők, a templomok pedig nem válhatnak pártgyűlések helyszíneivé.

Az MSZP szóvivője bejelentette, hogy elfogadja Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök meghívását, aki azután kezdeményezett személyes találkozót Nyakó Istvánnal, hogy a szóvivő elítélte a püspök nyílt és elfogult pártpolitikai állásfoglalását.

A sajtótájékoztatón más témában Tóbiás József szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy január 1-től mindenkinek jár az adójóváírás, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 3 millió 188 ezer forintot.

Mint mondta, az ajánlószelvények gyűjtésénél tapasztalták, hogy többen rákérdeztek erre, mondván, az erre vonatkozó ígéret ellenére nem lett több a fizetésük.

A szocialista politikus kiemelte: az átlagosan havi 15 ezer forintos adójóváírás havi bontásáról a munkavállalónak kell nyilatkoznia. Ha ezt nem tette meg, akkor egy összegben jövő áprilisban kapja meg a pénzt. Tájékoztatása szerint most is van lehetőség arra, hogy a munkáltatótól kérje valaki, hogy havonta kapja meg az adójóváírás összegét.

Tóbiás József állítása szerint teljesítették, amit megígértek. Példaként beszámolt arról, hogy egy bruttó 240 ezer forintos fizetés 2008-ban nettóban 138 ezer 300 forintot jelentett, míg ez az összeg idén januártól havi 19 ezer 488 forinttal több lett.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×