Újabb BKV-s tanulmányok miatt tehet feljelentést a Fidesz

InfoRádió / MTI
2010. február 23. 11:53
Várhatóan újabb BKV-tanulmányok miatt tesz feljelentést a fővárosi Fidesz - közölte Papcsák Ferenc képviselő, a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottság tagja.

A politikus bemutatott három tanulmányt, amelyet a főváros rendelt meg és a BKV fizetett ki. Úgy fogalmazott: a semmitmondó dokumentumok között van olyan, amelyiknek minden egyes betűje 5 ezer forintba került.

Erre reagálva a Főpolgármesteri Hivatal kifejtette: 2009. október 12-én több közlekedésfejlesztési projekt - köztük a tervezett villamosfejlesztések - megvalósíthatósági tanulmányainak összesen hatmilliárd forintos költségvetését az ellenzéki frakció is megszavazta, "hiszen akkor még tisztában volt vele, hogy ezek a tanulmányok az adott fejlesztésnek elválaszthatatlan, integráns részei".
   
Mint írták, megvalósíthatósági tanulmány nélkül nem valósulhat meg semmilyen komolyabb állami vagy önkormányzati beruházás, és nem nyerhető el egyetlen eurónyi uniós támogatás sem.
   
Az adott beruházást előkészítő pénzügyi, jogi, műszaki szakértők, mérnökirodák nem kizárólag a tanulmányban leírtakért kapják díjazásukat, hanem a sok száz vagy sok ezer munkaórányi mérnöki, jogi és pénzügyi tervezésért, azaz az adott beruházás szakmai megalapozásáért - hangsúlyozták.
   
A hivatal tájékoztatása szerint a tanulmányok - a pályázati szabályok szerint - mellékletek nélkül nem lehetnek hosszabbak száz oldalnál, ezért félrevezetőnek tartják a tanulmány oldalankénti vagy betűnkénti átlagárát kiszámítani, hiszen az elvégzett munkának ennél jóval nagyobb a dokumentációja. A mellékletek terjedelme gyakran meghaladja az ezer oldalt - tették hozzá.