eur:
395.63
usd:
372.14
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Török Gábor: Mesterházy egy leláncolt állapotban vergődő politikus

Az MSZP-nek ellenzékben az lesz a legfontosabb célja, hogy váltópárti jellegét megtartsa, de a pártrendszer átalakulása miatt kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Vision Politics igazgatója szerint Mesterházy Attilának szűk ösvényen kell mennie, és olyan feladattal küzd, aminek nincs igazán megoldása. A politológus kiemelte: az MSZP-nél érvként szerepel Orbán Viktor "egypártrendszerével" való ijesztgetés is, de ennek hatásfoka korlátozottabb, mint korábban.

Az MSZP-nek ellenzékben az lesz a legfontosabb célja, hogy váltópárti jellegét megtartsa, és 2014-re az első számú váltópárt maradjon - emelte ki Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A Vision Politics igazgatója kiemelte: az kérdés, hogy a választások után a lejtőn meg lehet-e kapaszkodni, és el lehet-e indulni visszafelé.

Az MSZP-nél abban bíznak, hogy amit a Fidesz elveszít a népszerűségben, az a szocialistákhoz kerül vissza - hangsúlyozta a politológus. Hozzátette: egyelőre azonban nem tudni, hogy a Jobbik milyen szerepet kap ellenzékként, és váltópárt válik-e belőle, valamint a baloldalon is átrendeződés lehet. A pártrendszer átalakulása miatt kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni 2014-ig - vélekedett.

Török Gábor szerint az MSZP hétvégi kongresszusán a legtöbb üzenet az új jelölt, új program szlogen köré szerveződött. Ugyanakkor az MSZP helyzete olyan furcsa jelenleg, hogy ezt az egyszerűen megérthető mondatot is nehéz világosan elmondani és érvekkel alátámasztani - emelte ki.

A szocialista párt nyolc évnyi kormányzás súlyát cipeli koloncként a nyakában - hangsúlyozta a politológus, aki emlékeztetett arra is, hogy a választási kampánynyitó nagygyűlésén az a Gyurcsány Ferenc kapta a legnagyobb tapsot, akivel szemben szerveződik újjá a párt.

Mesterházy Attila kormányfőjelölti kiválasztása sem véletlenül egy ilyen helyzetben, ebben a formában történik - vélekedett Török Gábor, aki szerint róka fogta csuka helyzet van az MSZP-ben. A miniszterelnök-jelölt ugyanis nem olyan ellenzéki pártvezető, akinek szinte szabad keze van abban, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg, hogyan formálja a párt politikáját, és aki mögött ott van pártja teljes támogatása. Így Mesterházy Attilának szűk ösvényen kell mennie, és közben azt a látszatot kellene keltenie, hogy ő mennyire új személy és új a programja - fejtette ki.

A politológus kiemelte, Mesterházy Attila olyan feladattal küzd, aminek nincs igazán megoldása, mert meg van kötve a keze. A kormányfő-jelölt keményebben is támadhatná Gyurcsány Ferencet, de akkor a mögötte lévő gyenge egység szétporladna, így maradnak az erős retorikai mondatok, ám valódi konkrét politikai cselekvésben megjelenő szándék és akarat nincs bennük - tette hozzá. Török Gábor szerint Mesterházy Attila egy leláncolt állapotban vergődő politikus, aki ugyan akarhatna jó dolgokat, de ez már érdektelen, nem ez határozza meg a MSZP esélyeit, és feladata megoldhatatlan.

A Vision Politics igazgatója szólt arról is, az MSZP programjában a baloldal törzsbázisának megnyugtatására helyezte a hangsúlyt, valamint érvként szerepel Orbán Viktor "egypártrendszerével" való ijesztgetés is, de ennek hatásfoka korlátozottabb, mint négy vagy nyolc éve.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×