Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önkormányzatokkal szövetkezik a Nemzeti Õrsereg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megalakult és három szabolcsi önkormányzattal már együttműködési megállapodást is kötött a Nemzeti Õrsereg polgárőr egyesülete - jelentette be Bodrog László, a szervezet főkapitánya, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje kedden sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Az őrsereg polgárőrsége Vaján, Petneházán és Benken kezdi meg működését. Csaknem hatvan ember tette le a hétvégén a polgárőri vizsgát és esküt, valamint az együttműködési szerződéseket is megkötötte az őrsereg egyesülete a három önkormányzattal - mondta Bodrog László, hozzátéve, hogy a szervezetnek így törvényes keretek között nyílik lehetősége a vidék közbiztonságának erősítésére.

A politikus hangsúlyozta, hogy bár a Nemzeti Õrsereg és a Magyar Gárda alulról szerveződő "önvédelmi reflexe" a magyar nemzetnek, de a Jobbik azt szeretné, hogy a vidék közbiztonságát a párt által felállítandó csendőrség biztosítaná. Bodrog László szerint addig, amíg ezt parlamenti képviselet, illetve törvény híján nem tudja a párt létrehozni, az őrsereg polgárőr egyesülete látja el ezt a feladatot.

A képviselőjelölt a parlament által hétfőn elfogadott, holokauszttagadásról szóló törvénymódosítással kapcsolatban kijelentette: látszik, hogy "ismét egyértelműen a Jobbik a célpont". Bodrog László hozzáfűzte: a Jobbik tartja magát programjához, s továbbra is el akarja számoltatni a parlamenti pártokat az elmúlt húsz évről.

A Nemzeti Õrsereg egyik egyenruhás alakulata részt vett 2007 augusztusában a fővárosban a Magyar Gárda megalakulásán, a gárda tagjainak első köztéri avatásán, azt követően pedig több rendezvényen együtt vonultak fel. A 2007 októberében alakult Nemzeti Õrsereg bírósági bejegyzése Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökének elmondása szerint tavaly májusban emelkedett jogerőre.

Szilágyi László, a szabolcsi főügyészség sajtószóvivője korábban elmondta: az első bírósági bejegyzést megtámadták, s a Debreceni Ítélőtábla helyt is adott az ügyészségi kifogásnak. A Nemzeti Õrsereg azonban megváltoztatta az alapszabályának azokat a pontjait, amelyek törvényességi szempontból nem feleltek meg, így a bíróság végül mégis csak bejegyezte, s a nyírségi főügyészség a változtatásokra tekintettel tudomásul vette a határozatot.