eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyszabású rendőrségi akció a Bajcsy-Zsilinszky úton - képek

Rendőrségi akciót tartanak a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úton. A rendőrök lezárták egy ház bejáratát, majd egy nőt és két férfit kikísértek az épületből, mikrobuszba ültettek és elvittek. Az értesülések szerint eddig öt személyt vettek őrizetbe, köztük cégvezetőket és brókereket. A Capital Partners nevű cégnél tartottak házkutatást - mondta a cég egyik alkalmazottja.

A Bajcsy-Zsilinszky út 53. számú épület előtt kéklámpás rendőrségi autók és mikrobuszok állnak, a ház bejáratát négy rendőr őrzi, és az utcáról az is látható, hogy a belső udvaron jelentős számú rendőr tartózkodik. Arról, hogy mi az akció célja, a rendőrök nem nyilatkoztak.

A ház bejáratánál a falon több cégnek is kint van a logója, de nem lehet tudni, hogy ezek közül valamelyik irodájába vagy esetleg egy magánlakásba mentek be a rendőrök. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feljelentése alapján egy cseh központú brókercégen ütöttek rajta a rendőrök. A gyanú szerint több száz milliós, de lehet, hogy milliárdos csalás áll a háttérben. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője közölte: a prágai székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató függő ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, s azoknak milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit. Vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.

A Capital Partners nevű cégnél tartottak házkutatást a rendőrök - erősítette meg a cég egyik munkatársa, aki az utcán nyilatkozott az újságíróknak. A fiatalember szerint a rendőrök 10 óra körül jelentek meg a prágai központú cég irodájában, majd felvették a bent tartózkodók adatait.

A piackutatással foglalkozó fiatalember azt mondta: nem tudják, miért jelentek meg a rendőrök. Arra a kérdésre, hogy valakit bilincsben vittek volna-e el, azt mondta, hogy ilyet nem látott.

{{keretes_cim}}

Azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a felügyelet. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

A felügyelet saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), amely megkezdte a történtek földerítését. Tavaly szeptemberben a PSZÁF két érintett függő ügynök - a balatonfüredi székhelyű AFIN HU Kft. és a budapesti Oceangate Securities Kft. - esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.

Az ügyfelek a közvetítői tanácsadás nyomán számos esetben nem tudták, hogy szerződéskötéskor a Capital Partnerssel léptek kapcsolatba. Számos közvetítő az általa ajánlott értékpapírokra vonatkozó alapvető képesítéssel és szakismeretekkel sem rendelkezett. Ennek ellenére megkereséseik során gyakorta azt látszatot keltették potenciális ügyfélkörükben, hogy az ajánlott szolgáltatás azonnal, vagy rövidesen kimagasló haszonnal járhat, illetve, hogy a befektetések kapcsán a magyar, s nem a cseh jogrend az irányadó.

Az ügynökhálózat magas, a piaci átlag többszörösére rúgó (ügyletenként 1,5-1,9 százalékos) forgalmi jutaléka miatt a közvetítők, egyéb közreműködő magánszemélyek alapvető érdeke az volt, hogy minél több ügyletet köttessenek az ügyfelekkel akkor is, ha azokból a fogyasztónak nem volt esélye nyereség realizálására - ismerteti a közlemény.

A felügyelet folyamatban lévő vizsgálata során már korábban, több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a Capital Partners ügynökhálózata az ügyfelek számára átláthatatlan, és tevékenysége felveti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését is..

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×