Mesterházy a reformokról: a kevesebb több lett volna

Infostart
2010. február 23. 20:27
A kevesebb több lett volna - így értékelte a szocialista kormányok reformtörekvéseit az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: sok mindent csináltunk egyszerre, így nem volt idő az egyes programok konzekvens végig vitelére.

Nem lett volna szabad annyi reformba belekezdeni, mint amennyit a szocialista kormányok elindítottak. Alapvető átalakításokat ráadásul társadalmi támogatás vagy minimum politikai konszenzus nélkül nem lehet végrehajtani - ezt tartja az elmúlt évek tanulságának az MSZP miniszterelnök-elöltje, kiegészítve azzal, hogy időt kellett volna szánni az emberek előzetes felvilágosítására, annak elmagyarázására, miért szükségesek a reformok.

Arra a kérdésre, hogy mégis miért vágtak ezekbe bele, Mesterházy Attila azt felelte: "a pártban volt egy reformhevület, azt gondoltuk, minél hamarabb hozzá kell látni ezekhez".

Eközben a kormány egy megszorító politikát is folytatott, így a választók azt érezhették: a reform nem más, mint megszorítás.

A szocialista politikus pártja esetleges ellenzéki szerepéről szólva azt mondta: be kell fejezni azt a politikát, ami mindig a nemekre épül. "Ha az értékrendünknek, szakmai meggyőződésünknek megfelelő kezdeményezéssel él a kormány, akkor az ellenzéknek fel kell vállalnia, hogy maga sem csinálna mást" - hangsúlyozta Mesterházy Attila.

A politikus arról is beszélt, hogy a következő kormány történelmi pillanathoz ér, hiszen akár 4 százalékos is lehet az éves gazdasági növekedés 2011 és 2014 között. Ez nagy felelősséget jelent, hiszen ennek ellenére szigorú költségvetési politikára van szükség, és kiemelten kell kezelni a foglalkoztatáspolitikát.