eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felavatták a C-17-es szállítógépek új parkolóját a pápai repülőtéren

Felavatták a pápai légi bázison a C-17-es szállítóflotta új parkolóhely-komplexumát.

Az új parkolóhely megépítése a legnagyobb infrastrukturális fejlesztési projekt a Stratégiai Légi Szállítási Képesség (SAC) tagországai által alapított műveleti bázison, Pápán - írták.

A repülőtéren egy 22 ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolóhelyet építettek a három C-17 Globemaster típusú szállítógép számára, de a projekthez tartozik még egy jégmentesítő folyadékot összegyűjtő és kezelő berendezés, valamint egy később elkészülő üzemanyagtöltő rendszer is. Az új parkolónak köszönhetően több a hely a repülőgépek berakodásához és a karbantartásához. A fejlesztés teljes költsége nagyjából 2,8 millió euró volt.

"Ez fontos mérföldkő a SAC számára. Noha hivatalunk számos más infrastrukturális projektet is levezényelt a pápai légi támaszponton, az állóhely megépítésének van a legnagyobb hatása a C-17-es repülőgépek működésére" - közölte Gunnar Borch, a NATO légi szállítást igazgató hivatalának (NAMA) főigazgatója.

Magyarországot Jakab Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi parancsnokságának logisztikai főreferense képviselte a keddi ünnepségen.

A közlemény szerint az új parkolórámpát az Uvaterv tervezte és a Strabag építette. A terveket 2009 márciusában rendelték meg, az építkezés pedig idén január 22-én fejeződött be.

A parkolóhely a meglévő felszerelések kiegészítéseként épült meg, a világítással és az aszfaltfestéssel együtt. Az új, jégmentesítő folyadékot gyűjtő és kezelő berendezést úgy tervezték meg, hogy megfeleljen a környezetvédelmi előírásoknak.

A SAC program három éve indult, hogy a résztvevő országok teljesíteni tudják stratégiai légi szállítási követelményeket, amelyek saját - nemzeti - feladataikból, valamint a NATO-, EU- és ENSZ-missziókból adódnak. Az első C-17-es szállítógép 2009 júliusában érkezett meg a pápai légi bázisra, a második szeptemberben, a harmadik - amellyel teljessé vált a flotta - októberben.

A SAC-ban tíz NATO-tagállam vesz részt - Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Szlovénia, Románia, és az Egyesült Államok - továbbá két olyan ország - Finnország és Svédország -, amely a Partnerség a békéért (PfP) program tagja.

A C-17-es 53 méter hosszú, 265 tonnás, négy hajtóműves gép. A 26,8 méter hosszú, 5,4 méter széles és 3,7 méter magas rakterében 74 tonnányi terhet képes a magasba emelni. A gépeket egy nemzetközi csapat, a Nehéz Légiszállítási Ezred (HAW) kezeli.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×