eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Erdő Péter: csorbát szenved a törvényesség és a jogbiztonság

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulói, valamint szüleik és az intézmények dolgozói jogainak érvényesítése érdekében - tudatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Az MKPK elnöke annak kapcsán adott ki nyilatkozatot, hogy az MKPK gazdasági bizottsága előző nap közleményt, a püspöki konferenciához szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelölte, hogy tanulónként mekkora összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi intézménytől.

A püspöki konferencia gazdasági bizottságának közleménye szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeket megillető támogatásnál 2008-ra vonatkozóan.

Az MKPK szakértői testülete elfogadhatatlannak nevezte "az egyházi iskolákba járó gyermekek ilyen súlyos diszkriminációját", egyúttal kérte a kormányt: haladéktalanul küldje meg a számítás alapadatait és az ÁSZ véleményét.

A gazdasági bizottság szerint a kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál a kormány - a törvényekben és a vatikáni szerződésben foglaltaktól eltérően - most sem vette figyelembe az egyházak számításait és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi útmutatásait. A kormányrendeletben meghatározott pótlólagos támogatás összege gyermekenként átlagosan 34.272 forint, amit másfél éves késéssel, 2010. első félévében két egyenlő részben kell kifizetnie a kormánynak - mutattak rá.

Erdő Péter közlése szerint "ezek az adatok - különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott legkülönbözőbb és egymásnak ellentmondó állami közlésekre - azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved".

A bíboros kifejtette: "nem felel meg a valóságnak, hogy iskolafenntartó egyházaink, jelesül Katolikus Egyházunk lemondott volna iskoláink törvényben és nemzetközi egyezményben biztosított finanszírozásának egészéről vagy bármely részéről. A jogállamiság elve megkívánja, hogy az Állam törvényszabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi".

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×