Rácz Jenő: "...ellehetetleníti a betegellátást"

Infostart
2010. február 22. 18:21
Az ápolói tevékenységet szabályozó, a hétvégén hatályba lépő rendelet végrehajtásának felfüggesztését kéri az egészségügyi minisztertől a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke.

Rácz Jenő az Inforádióban elmondta: ellehetetleníti a betegellátást, hogy az ápolók a jövőben csak egy speciális vizsga letétele után végezhetnék el azokat a tevékenységeket, amelyeket eddig az orvos utasítására megtehettek. A szakember példaként említette a katéterezést, az infúzió bekötését és az intravénás injekció beadását. Rácz Jenő hangsúlyozta: a vizsgáztatásnak még nem dolgozták ki a rendszerét, ráadásul a nemzetközi gyakorlat is ezzel ellentétes.

A kórházszövetség elnöke közölte: arra kérték a tagintézményeket, hogy ne hajtsák végre a rendeletet, ha az veszélyezteti a betegek ellátását. Az egészségügyi miniszter szerint a vénás injekció, vagy az infúzió beadása orvosi tevékenység volt, és ma is az.

Székely Tamás azt mondta: az ápolók csak azokat a tevékenységeket végezhetik, amelyeket képzésük során megtanultak. Hozzátette: a licenc-vizsgáról szóló jogszabályt most vizsgálja az Európai Unió.