eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma

Nem elég a magyar gyümölcs

Évről évre csökken a Magyarországon megtermelt zöldség és gyümölcs mennyisége - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla szerint van kereslet a magyar termékekre, ám a termelés fejlesztése nélkül ezt nem tudják kielégíteni.

A zöldség-gyümölcs ágazat termelése 2009-ben volt a mélyponton, az előző évhez képest 10, a 2004-2005-ös eredményekhez képest pedig 20-25 százalékkal esett vissza - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Annak, hogy a termelés leszálló ágban van, Mártonffy Béla szerint a legfontosabb oka a gazdasági válság, és az, hogy a termelőknek nincs pénze, de komoly gondokat okoztak a gazdáknak az elmúlt év természeti csapásai is.

Ugyancsak nehézséget jelent a működési környezet, így az unió intézkedései: ilyenek például azok a döntések, amelyek túlbürokratizálták a támogatáshoz jutás útját - magyarázta.

Mártonffy Béla hozzátette: idén jobb eredményekben reménykednek, hiszen a kereslet meglenne a Magyarországon termelt zöldségre és gyümölcsre. A termelés fejlesztéséhez viszont sokkal kedvezőbb banki körülményekre lenne szükség - jegyezte meg.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×