Mesterházy most összefogna

InfoRádió / MTI
2010. február 22. 08:34
Mesterházy Attila szerint a különböző politikai oldalaknak össze kell fogniuk, hogy a rendszerváltás eredeti álmát valóra lehessen váltani.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában hétfőn azt mondta: e cél eléréséért enyhíteni kell a gazdasági világválság hatásait, vissza kell szerezni a politikába vetett bizalmat és fel kell lépni a radikalizmus, a szélsőjobboldal térnyerése ellen. Hozzátette: a két politikai oldalnak össze kell fognia a "nemzeti minimumhoz" tartozó ügyekben.

Múlt szombati programhirdető beszédével kapcsolatban a kormányfőjelölt leszögezte: a politikának nem önmagáról kell szólnia, e helyett a mindennapi élet problémáira kell választ adnia, az ország, a nemzet érdekében kell tevékenykednie. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a Fidesz az elmúlt nyolc évben a kisebb szakpolitikai ügyeken kívül semmiben nem értett egyet a kormányoldallal, pedig ez idő alatt több ügyben is történtek pozitív fejlemények.

Bár a válságkezelő program sok áldozatot kívánt meg, annak eredményeként Magyarország erősebben, versenyképesebben kerül ki a válságból, amint ahogy abba belement - hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Arra a kérdésre, a választásokon előfordulhat-e, hogy az MSZP visszalép a Fidesz javára egy esetleges Jobbik egyéni győzelem megakadályozásáért, azt mondta: erre ma még nem lehet felelni, a kérdéssel az első forduló után kell foglalkozni; ma az MSZP azért dolgozik, hogy minél sikeresebben szerepeljen a választáson.

A szocialista kormányfőjelölt arra a felvetésre, mi az oka a radikalizmus erősödésének, azt válaszolta, hogy a 2006-os konvergenciaprogrammal, költségvetési szigorral kezdődő folyamatos megszorítás érzése és a világgazdasági válság hatása az emberekben egzisztenciális bizonytalanságot eredményezett; e mellett az elmúlt 20 évben csökkent a politika iránti bizalom.

Megismételte, hogy itt az idő: a Fidesz és Orbán Viktor is csatlakozzon az MSZP-hez a szélsőjobboldallal szembeni küzdelemben, közös érdek a szélsőjobboldal visszaszorítása, hiszen az rombolja a demokráciát.

A szombati beszéde fogadtatását firtató kérdésre Mesterházy Attila azt mondta: a fogadtatás pozitív volt, a beszéd célja az MSZP programjának, ajánlatának, a nemzeti modernizációnak a meghirdetése volt, illetve az, hogy jövőképet, politikai víziót vázoljon, valamint lelkesítsen. Szerinte fel kell rázni a szocialista szavazókat. Megismételte: aki otthon marad, az a szélsőjobboldalra szavaz.