Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megújul a bölény- és a zsiráfház az állatkertben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lebontják a fővárosi állatkert zsiráf- és bölényházát, hogy aztán régi pompájukban, de korszerű belsővel építsék újjá őket - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy az épületeket környezetbarát és energiatakarékos módszerrel fűtik majd.

Az eredeti, Kós Károly és Zrumeczky Dezső készítette terveket felhasználva, de a mai kor igényeinek megfelelően építik újjá a bölény- és a zsiráfházat a Fővárosi Állat- és Növénykertben - mondta az InfoRádiónak az intézmény szóvivője.

A 1912-ben megnyílt épületek II. világháborúban, Budapest ostroma során megsemmisültek, helyükön az ötvenes években épült ilyen néven két állatház Kéry Gyula és Bodnár Ferenc tervei szerint. Ezek láthatók ma is az állatkertben, ám - építészeti stílusuk - egyáltalán nem illeszkednek az többi közé, és már állattartási szempontból is elavultak.

Az új állatházaknak csak a megjelenése idézi majd a múlt század elejét: még a fűtése is energiatakarékos és környezetkímélő lesz, a Széchenyi fürdő termálvizét használják majd erre - magyarázta Hanga Zoltán.

A bontást és az építkezést még idén befejezik, és a tervek szerint a nyári szezonban már látogatható lesz a régi-új bölény- és zsiráfház - fűzte hozzá a szóvivő.

Hanganyag: Litauszky Balázs