eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Lekerült a napirendről az ORTT-elnök választása

Szocialista kérésre lekerült az Országgyűlés tegnapi (hétfői) napirendjéről az ORTT elnökének megválasztása. Az MSZP szerint a jelölés túl későn érkezett, és nem volt elég idejük megismerni a jelöltet. Ezzel a Fidesz is egyetértett. Polyák Gábort a tervezett szavazás előtt néhány órával meghallgatta a parlamenti szakbizottság, és még akkor sem vetődött fel semmilyen kifogás a szavazással kapcsolatban.

Nem lesz vezetője az Országos Rádió és Televízió Testületnek a választási kampányban. Az Országgyűlés Házbizottsága szocialista kezdeményezésre és fideszes támogatással negyedórával az utolsó parlamenti ülés kezdete előtt úgy döntött, leveszi a napirendről a médiahatóság elnökének megválasztását, így erről legközelebb már csak az új Országgyűlés dönthet legkésőbb nyáron. Pedig volt jelölt.

Polyák Gábort a miniszterelnök és az államfő közösen választotta ki az ORTT élére, az MSZP viszont úgy gondolta, hogy a jelölés túl későn történt, és nem volt elég idejük megismerni Polyák Gábort. Ez azért ellentmondásos, mert mikor két órával az ülés előtt a parlament kulturális és sajtóbizottsága meghallgatta a jelöltet, a képviselők nem kifogásolták sem a jelölés módszerét, sem a kiválasztott személyt.

Sőt, Alföldi Albert szocialista képviselő még az InfoRádiónak is megerősítette az ülés után, hogy támogatják Polyák Gábort, tehát az MSZP-s álláspont szűk egy órán belül megváltozott. A fideszes képviselők nem voltak jelen az ülésen, igaz, a részükről nem is volt meglepő az elutasítás, hiszen már a múlt héten jelezték, hogy nemmel szavaznak a voksoláson. Polyák Gábor a bizottsági ülésen konkrét programmal állt elő. Legfontosabbnak nevezte, hogy elnökként figyelembe venné az országos rádiófrekvenciák ügyében hozott bírósági ítéleteket.

"Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor az ORTT nem teheti meg, hogy ezt figyelmen kívül hagyja. Ehhez fogom kérni a testületi tagok támogatását. Az ORTT-nek jogállami felelőssége, hogy az ítélet alapján tovább huzavona nélkül megvizsgálja a szerződés azonnali hatályú felmondásának lehetőségét" - mondta Polyák Gábor a kérdésről.

A köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki a házbizottság döntése miatt. Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke azt mondta, a jelölt független, és alkalmas lett volna a posztra. Polyák Gábor egyébként továbbra is jelöltnek tekinthető, bár az új miniszterelnök dönthet majd úgy, hogy - mivel közös államfői és kormányfői jelölésről van szó - új embert akar a posztra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×