Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az államfő sajnálja, hogy a Ház nem szavaz az ORTT-elnökről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államfő sajnálja, hogy egy független és alkalmas jelöltet nem választott meg az Országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének - kommentálta az MTI kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke, Wéber Ferenc azt, hogy a személyi javaslat lekerült a törvényhozás hétfői napirendjéről.

A házbizottság hétfői, rendkívüli ülésén derült ki, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Ház négyéves ciklusa utolsó ülésnapján az ORTT elnökéről.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a személyi javaslat napirendről való levételét a szocialista frakció kérte arra hivatkozva, nem állt rendelkezésre elég idő arra, hogy megfontolt döntést lehessen hozni az államfő és a miniszterelnök közös jelöltjéről.

Hozzátette: az MSZP javaslatával egyetértett a Fidesz-frakció is.

Sólyom László és Bajnai Gordon múlt csütörtökön a 33 éves Polyák Gábort, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai Kommunikációs és Jogi Tanszékének adjunktusát, Majtényi László előző ORTT-elnök volt tanácsadóját jelölte a médiahatóság élére.

A szocialisták közölték, hogy támogatják a jelöltet, a Fidesz és a KDNP azonban már akkor jelezte, hogy nemmel szavaz, mivel kevésnek tartja a rendelkezésre álló időt a felelős döntéshez.

Az ORTT elnöki tisztsége tavaly november 30. óta betöltetlen, akkori határnappal mondott le hivataláról Majtényi László. A korábbi adatvédelmi biztos október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le - november 30-i határnappal - a médiahatóság vezetéséről. (Előzőleg a testület nem szavazta meg a pályázókkal kapcsolatos kizárási indítványait.) Majtényi László a rádiós frekvenciapályázat körül kialakult helyzettel indokolta döntését.

Az ORTT elnökét az Országgyűlés választja meg a képviselők több, mint felének szavazatával. Tekintettel arra, hogy a hétfői az utolsó plenáris ülés az áprilisi parlamenti választások előtt, a médiahatóság élére már csak a voksolás után felálló, új törvényhozás választhat elnököt.