eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A MÁV, a BKV vagy a Volán a gyorsabb? - lapszemle

A Népszabadság azt írja, divatot csináltak az egymást követő közlekedési miniszterek a közlekedési ágak évente megrendezett versenyéből.

A Máv-Start, a BKV és a Volán járataival személygépkocsival, motorkerékpárral, esetleg biciklivel rajthoz álló politikusok azon vetélkedtek, melyikük ér a leghamarabb a főváros pereméről a belvárosba. A Népszabadság arra kereste a választ, hogy ha valóban a rendszerint győztesnek hirdetett vasút a leggyorsabb és az autó a leglassabb, a versengő politikusok miért ülnek rendre vissza a szolgálati autóikba. A választ megtalálják a napilapban.

A Magyar Nemzet azt írja, indokolatlanul korlátozza az ápolók tevékenységét egy most megjelent rendelet: önállóan például nem köthetnének be infúziót vagy katétert, és nem adhatnának intravénás injekciót sem. A Magyar Kórházszövetség arra szólítja fel az intézményeket, hogy ne hajtsák végre a jogszabályt, mert összeomlik a betegellátás. A minisztertől azt kérik, helyezze hatályon kívül a rendeletet.

A Napi Gazdaság azt írja, a héten tárgyalja az Alkotmánybíróság azt a magánszemélyektől érkezett beadványt, amely a helyi adókról szóló törvény építményadót érintő rendelkezéseit tartja alkotmányellenesnek. Sajnos a testület rendkívül szűkszavúan rögzíti az egyes indítványokat, így a tavaly októberben érkezett dokumentumból csak annyi derül ki, hogy a magánszemély a törvény komplett építményadóra vonatkozó passzusait alkotmányellenesnek tartja. Mindezt az alkotmány azon rendelkezésével indokolja, hogy biztosítani kell az emberi és állampolgári jogokat a vagyoni helyzettől függetlenül, és szigorúan büntetni kell az ilyen típusú korlátozást. Azt nem tudni, hogy pontosan hogyan hozza összefüggésbe az indítványozó a nem egyenlő elbánást az építményadóval - de vélelmezhetően úgy, hogy azt bizonyos településeken nem kell megfizetni.

A Világgazdaság attól ír, hogy tavaly még mélyponton volt a vállalatfelvásárlások és vállalatfúziók piaca, ám egybecsengő szakmai vélemények szerint az idén megfordul a trend, és megindul a fellendülés. Ez annak is köszönhető, hogy ha lassan is, de kezdenek megnyílni a finanszírozási csatornák, másrészt az árak továbbra is igen nyomottak. Itthon és a régióban azonban az aktivitás jócskán elmarad a világ fejlettebb részeiben tapasztalttól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×