Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pálinkával is \"kínálják\" egymást a pártok a kampányban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem értenek egyet a pártok a pálinkafőzés legalizálásában sem. A Fidesz múlt héten javasolta, hogy bizonyos mennyiségig, saját használatra lehessen otthon is pálinkát főzni. A szocialisták viszont úgy látják, mindez népegészségügyi gondokat okozna. A szakma is tiltakozik: állítólag nem a piacot féltik, sokkal inkább az eredetvédett pálinka minőségromlásától tartanak.

Üde színfoltként jelent meg múlt héten a pálinkafőzés esetleges legalizálása a konkrétumokat addig szinte teljesen nélkülöző választási kampányban. A Fidesz elnöke a vidéki kampánykörútjának egyik állomásán jelentette ki, hogy ha kormányra kerülnek, bizonyos mennyiségig engedélyezni fogják az otthoni lepárlást.

Ez a jelenlegi szabályok szerint nem lehetséges: a termelők a saját gyümölcsükből csak a kijelölt, legális szeszfőzdékben készíttethetnek pálinkát, miután az megfizette a jövedéki adót.

Orbán Viktor bejelentése azért is keltett a szokásosnál nagyobb érdeklődést, mivel a versengő pártok az elmúlt hónapokban szinte kizárólag gazdasági adatokról, a kormány hitelességéről és a szélsőségekkel kapcsolatos veszélyről vitáztak.

A Fidesz terveiről több részletet nem tudni, az MSZP azonban máris támadja a javaslatot. A parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt mondta, az ellenőrizetlen pálinkafőzés népegészségügyi gondokat okozna. Kökény Mihály azt mondta, a Fideszt hidegen hagyja, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztáshoz több ezer családi tragédia köthető, illetve, hogy a "fiatal hölgyek körében újra terjed a hétvégi iszákosság".

A szocialista politikus hozzátette, a problémák oka, hogy Magyarországon sokan fogyasztanak illegális forrásból származó, kémiailag szennyezett töményitalokat. Tiltakozik a szakma is. A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, nem a saját piacukat féltik a házi főzésű pálinkáktól, de Piros László szerint nem kerülhet ki állami ellenőrzés alól egy uniós eredetvédett termék előállítása.

Piros László: nemcsak hogy érthetetlen, de azokat az eredményeket is romba dönti, amiket az elmúlt 10 évben a minőségi pálinkafejlesztés és a népszerűsítése érdekében tettünk. A legfőbb veszély, hogy búcsút inthetünk annak a gazdasági-politikai sikernek, amit egy uniós eredetvédettség jelent.

Piros László szerint az is elképzelhetetlen, hogy a pármai sonkát ne szigorú ellenőrzés mellett, a termékleírásban szereplő feltételek betartása nélkül állítsák elő. A lovagrend elnöke figyelmeztetett, a hatályos szabályok százéves hagyományt tartanak tiszteletben, azt nem lenne szabad felrúgni. Megjegyezte, a legális pálinkaforgalom negyede így is házi készítésű pálinkák értékesítéséből származik.