Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az elfogás körülményei miatt a főügyészséghez fordult a ZMNE rektorának ügyvédje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Védence elfogásának körülményei miatt a Fővárosi Főügyészséghez fordult Zamecsnik Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának ügyvédje. A Fővárosi Főügyészségen az MTI-vel azt közölték, egyelőre nem érkezett meg a beadvány.

Szabó János jogi képviselője az MTI-nek pénteken elmondta, azért fordult a főügyészséghez, hogy vizsgálják ki az elfogás körülményeit, így azt is: védence valóban ellenállást tanúsított-e az elfogása során, ahogy ezt a rendőri jelentés tartalmazza. Az előzetes letartóztatási indítványban a letartóztatás okaként ugyanis ezt jelölték meg, ugyanakkor az őrizetbe vételi határozatban az nem szerepelt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy védence azt mondta: semmilyen ellenállást nem tanúsított, "a rendőrök artikulálatlan üvöltéssel" berontottak az irodájába, a földre lökték, rátérdeltek a hátára és megbilincselték. A rektoron olyan erősen rögzítették a bilincset, hogy az megsértette a kezét is, majd a rendőrök két órán keresztül "nem találták a kulcsokat" - mondta Zamecsnik Péter.

A bírói végzésben az olvasható, hogy a rektor passzív ellenállást tanúsított, ebben az esetben azonban egyáltalán nem indokolt ilyen erős rendőri bánásmódot alkalmazni - indokolta az ügyészséghez benyújtott kérését.

Az ilyen akciókról a rendőrségnek kötelező videofelvételt készítenie, ennek megvizsgálást is kéri Zamecsnik Péter. Az ügyvéd közlése szerint ezt a bíróságon jegyzőkönyvbe is mondta. Ez a vizsgálat a nyomozást nem befolyásolja - fűzte hozzá.

A Fővárosi Főügyészségen péntek délután azt közölték az MTI-vel, hogy még nem érkezett meg a beadvány. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője pedig megerősítette, hogy az elfogásról készült felvétel.

Szabó János, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak, csütörtökön helyezte előzetes letartóztatásba a Budai Központi Kerületi Bíróság. A nyomozók kedden tartottak házkutatást több helyen, így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is.