Polyák Gábort jelöli az ORTT elnökének az államfő és a miniszterelnök

InfoRádió / MTI
2010. február 18. 10:51
Polyák Gábort jelöli az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az ORTT elnökét jövő hétfőn választhatja meg az Országgyűlés az összes képviselő több mint felének szavazatával.

Polyák Gábornak nem teljesen ismeretlen a terület, mert az ORTT elnöki tanácsadója volt eddig.

A 33 éves Polyák Gábor egyetemi adjunktus a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Informatikai- és Kommunikációs Jogi Tanszékén, az Infokommunikáció és Jog című folyóirat főszerkesztője.

Diplomáit a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán és a Bölcsészettudományi Kar kommunikáció szakán szerezte. A Bécsi Egyetem informatikai jogi és jogi informatikai képzési programján LLM-fokozatot szerzett.

2003-ban jelent meg a Dósa Imrével közösen írt Informatikai jogi kézikönyv, 2005-ben pedig a Gálik Mihállyal közösen írt Médiaszabályozás című könyve.

Publikált már az ártalmas és jogellenes internetes tartalmakról, több szakemberrel együtt írt a nemzeti tartalmak előállításával, szerkesztésével és átvitelével összefüggő tartalmi és pénzügyi feltételrendszer kialakításáról, a közszolgálati műsorszolgáltatás szabályozásáról.

A digitális átállásról 2004-ben a Jogi Fórumnak azt nyilatkozta, hogy végső soron a kormányzati döntések feladata az, hogy megteremtsék azokat a feltételeket, amelyek között a médiapiac szereplői kidolgozhatják a sikeres átállás üzleti modelljeit. Természetesen figyelemmel kell lenni a fogyasztói érdekekre is, mert az átállás például a szükséges vevőkészülékek beszerzésével jelentős terheket ró a közönségre is. A digitális átállás egyúttal a szabályozási környezet átalakítását is szükségessé teszi. Ennek során figyelembe kell venni a médiajogi és a távközlési jogi szabályanyagot, de az átfogó felülvizsgálatnak ki kell terjednie az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályokra és akár a szerzői jogra is - vélekedett.

Az ORTT elnöke október végén mondott le, egy nappal az országos rádiófrekvenciák működtetéséről hozott ORTT-döntés után. Majtényi László többször bírálta a pályázatok lebonyolítását, és konfliktusba került a testület több a pártok által delegált tagjával. Lemondását azzal indokolta: lehetetlenné vált a megválasztásakor kitűzött célja, nem tudja távol tartani a médiahatóság működésétől a pártpolitikát.

Az ORTT új elnökét jövő hétfőn választhatja meg az Országgyűlés az összes képviselő több mint felének szavazatával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gál Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást