eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

ORTT: nem támogatja az elnökjelöltet a Fidesz és a KDNP

Megosztottak a parlamenti erők az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki tisztségére javasolt jelölt támogatása tekintetében: a szocialisták támogatják a jelöltet, a Fidesz és a KDNP azonban nem. Az SZDSZ hétfőn alakítja ki álláspontját, az MDF-es képviselők megszavazzák a javaslatot.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz az államfő és a miniszterelnök közös, az ORTT elnöki tisztségére javasolt jelöltjéről, Polyák Gáborról. A döntést az összes képviselő több mint felének szavazatával hozzák meg.

Budai Bernadett MSZP-szóvivő közlése szerint a szocialisták számára a jelölt elfogadható, mert megfelel annak a kritériumnak, hogy a politikai pártok és az elektronikus média között egyenlő távolságot tartson.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-nek azt nyilatkozta: lehetetlen helyzet, hogy egy olyan fontos, számos szakmai kérdést is felvető tisztség betöltéséről úgy kelljen döntenie a parlamentnek, hogy alig néhány nap áll csupán rendelkezésre a jelölt szakmai felkészültségének és alkalmasságának vizsgálatára.

"A Fidesznek ezért, jelen körülmények között nem áll módjában érdemben állást foglalni a személyi jelöléssel kapcsolatban és nem áll módjában támogatni azt a parlament hétfői ülésnapján" - közölte.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselőcsoportjának álláspontja szerint a parlamenti ciklus utolsó ülésére időzítve, néhány nap alatt nem lehet felelős döntést hozni a magyar médiarendszer törvényi felügyeletét ellátó ORTT elnökének személyéről - közölték az MTI érdeklődésre a párt sajtóosztályán.

Az SZDSZ-frakció hétfői ülésén dönt arról, hogy miként szavaznak az ORTT élére jelölt Polyák Gábor ügyében, de az MTI-nek nyilatkozó Pető Iván azt mondta, ő személy szerint támogatja az aspiráns megválasztását.

A szabad demokrata képviselő saját, személyes álláspontját ismertetve közölte, hogy Polyák Gábort ismert, a médiaügyekkel foglalkozó, megbecsült jogásznak tartja. Hangsúlyozta, hogy a jelölt politikai kötődéséről semmit nem tud és személyesen sem ismerik egymást, ezért a kvalitásai alapján tartja őt alkalmasnak a posztra.

Pető Iván egyúttal sajátosnak nevezte, hogy az utolsó parlamenti ülésen kell dönteni az ORTT elnökéről, de mint mondta, egy ilyen típusú hivatal nem maradhat vezetés nélkül a kampány idején, ezért helyesli, hogy az államfő és a miniszterelnök jelöltet tudott állítani.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: pártja szerint az ORTT nem maradhat huzamosabb ideig vezető nélkül. A jelölt szakmai múltja szerintük alkalmassá teszi a feladat elvégzésére, és az MDF azt reméli, hogy munkáját a pártoktól függetlenül, "távolságtartóan" végezheti majd. Az MDF tehát támogatja és megszavazza a jelöltet - mondta a szóvivő.

A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a 33 éves Polyák Gábort, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatóját jelöli az ORTT elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök.

Majtényi László, az ORTT korábbi elnöke 2009. november 30-án távozott hivatalából. A korábbi adatvédelmi biztos október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le - november 30-i határnappal - a médiahatóság vezetéséről a rádiós frekvenciapályázat körül kialakult helyzet miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×